Το πλήρωμα του χρόνου

γράφει ο Κομισάριος

Κομισάριος

Αγαπητοί φίλοι της στήλης, φαίνεται ότι τη στιγμή που τυπωνόταν το φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, η ομάδα του «συναδέλφου» Χόγκαν ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας. Μήπως o φίλτατος «συνάδελφος» έχει κατασκόπους στο γραφείο μου; Δεν το νομίζω, γιατί, όπως έχετε αντιληφθεί, η κατασκοπεία είναι δική μου ειδικότητα. Μάλλον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, άλλωστε τελευταίοι των τελευταίων ήμασταν. Τα δύσκολα, βέβαια, τώρα αρχίζουν…

Μπαλώματα

Γιατί καλή και αναγκαία η έγκριση, όμως να δούμε τι θα κάνουμε ως προς το πιο κρίσιμο σημείο: την εφαρμογή. Στα πηγαδάκια των Βρυξελλών έχει ήδη προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων του νέου προγράμματος θα διατεθεί για… μπαλώματα του προηγούμενου.

Κάθε επιτυχία

Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή τα καινούργια προγράμματα ενσωματώνονται στους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου χωρίς να τους ροκανίζουν. Άλλη μία ελληνική καινοτομία για να μη χάνουμε και το τέμπο μας. Ας μην είμαστε αρνητικοί, όμως, και ας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην εφαρμογή αυτού του, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίου προγράμματος.

Ο Φρεσκοδιορισμένος

Επειδή, όμως, δεν μου πάει η πολλή καλοσύνη, λέω να επιδοθώ σε ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι: το «πορτρέτο». Και έχω βρει και εξαιρετικό «θέμα»: τον φρεσκοδιορισμένο πρόεδρο της Ομάδας Δράσης για τις γεωργικές αγορές, ακαδημαϊκό και πρώην υπουργό Γεωργίας της Ολλανδίας, Σέες Βέερμαν.

Φιλελεύθερος και CEO

Ο κ. Βέερμαν θα συντονίσει το έργο της Ομάδας της Κομισιόν, που θα διατυπώσει προτάσεις για τη στήριξη των Ευρωπαίων παραγωγών στο ασταθές πλαίσιο των γεωργικών αγορών. Τι γνωρίζουμε γι’ αυτόν πέρα από τις περγαμηνές του; Εκτός από ακραία φιλελεύθερος, είναι CEO της επενδυτικής εταιρείας «Bracamonte B.V.» με συμφέροντα σε Νορβηγία, Βόρεια Αμερική, Ρωσία και Κίνα. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για την υποστήριξη των συμφερόντων των παραγωγών. Ξύνω τα μολύβια μου, γιατί το «πορτρέτο» αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει ακόμα πολλή δουλειά…