Το σουσάμι σύμμαχος κατά της οστεοαρθρίτιδας

Το σουσάμι σύμμαχος κατά της οστεοαρθρίτιδας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Rheumatic Diseases» με τίτλο «Effects of Sesame Seeds Supplementation on Clinical Signs and Symptoms in patients with knee osteoarthritis», το σουσάμι αποτελεί μια τροφή με ξεχωριστές ιδιότητες και η καθημερινή κατανάλωση σπόρων σουσαμιού μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, αξιολογήθηκαν πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γονάτου και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκαν 40 γραμμάρια σπόρων σουσαμιού και στη δεύτερη χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 500 mg Tylenol (παρακεταμόλη), σε συνδυασμό με μία δόση 500 mg γλυκοζαμίνης.

Με απλά λόγια, στη μία ομάδα δόθηκαν περίπου 4 κουταλιές της σούπας σπόροι σουσαμιού ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκε ένα από τα πιο γνωστά παυσίπονα, η παρακεταμόλη.

Η μελέτη απέδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωσαν τους σπόρους σουσαμιού παρουσίασαν μία μείωση της έντασης του πόνου από τις 9 στις 3,5 μονάδες, όταν την ίδια στιγμή στα άτομα που χορηγήθηκε η φαρμακευτική αγωγή η ένταση του πόνου μειώθηκε μόλις στις 7 μονάδες.