Τρίπολη: Ενημέρωση για νεοεισερχόμενους στον πρωτογενή τομέα(upd)

Ημερίδα με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη και επένδυση σε Νέους Αγρότες» πραγματοποιεί σήμερα η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής, του Τμήματος Οικονομικών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με αντικείμενο «Αγροτική Ανάπτυξη και Επένδυση στους Νέους Αγρότες», ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, που πραγματοποίησε το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διεξήχθη τη  Παρασκευή 18/3 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Σχολής Οικονομίας, στην Τρίπολη με την συμμετοχή επιστημόνων, αλλά και ανθρώπων της αγοράς.

Εκτός από επιχειρηματικές δυνατότητες και μοντέλα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τεχνολογικές εξελίξεις και λύσεις πληροφορικής, όπως βέλτιστες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί από τη Cisco σε οινοπαραγωγούς στην Ιταλία, αλλά και προοπτικές και κατευθύνσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών καθηγητής Δημήτρης Θωμάκος, τόνισε ότι το τμήμα αποτελεί παράδειγμα εξωστρέφειας, ενώ πρόσθεσε πως η κάθε είδους αρωγή στην αγροτική παραγωγή της πατρίδας, η ενίσχυση από τις γνώσεις μας των νέων αγροτών, αλλά και η ουσιαστική σύνδεση του πανεπιστημίου και των αποφοίτων του με την πραγματική οικονομία, αποτελούν θεμέλιο προόδου και εξόδου από την οικονομική κρίση. Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, υπογράμμισε ότι ο τομέας της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης είναι μεγάλης σημασίας, για την περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και τη χώρα γενικότερα. Για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είπε, σκοπεύει να δώσει έμφαση στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, αλλά και των εφαρμογών νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

O καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, συντονιστής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στην Βουλή, ήταν ο συντονιστής στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης και στο χαιρετισμό του, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο αγροδιατροφικός τομέας στην διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μας, τομέας με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης, αλλά και μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησής της.

Επεσήμανε τους βασικούς άξονες στους οποίους στοχεύει η εθνική αγροτική πολιτική, όπως είναι η ανάπτυξη ενός αειφόρου παραγωγικού μοντέλου που θα διασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών, θα μεγεθύνει την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων και θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των προϊόντων της χώρας μας.

Στην εισήγησή του ο πρώην υποδιοικητής του ΟΓΑ καθηγητής Κανέλλος Τούντας, αναφέρθηκε στη σύνδεση του αγροτικού τομέα με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό και τόνισε ότι τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η μεσογειακή διατροφή, η γεωργία που παντρεύεται με τη γαστρονομία, αποτελούν για τη χώρα μας σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδειχθούν άμεσα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η προώθηση της τοπικής κουζίνας, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις περιφερειακές οικονομίες και να δώσει νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή.

Στο δεύτερος μέρος της ημερίδας τον συντονισμό ανέλαβε η επίκουρη καθηγήτρια Αθηνά Λαζακίδου, η οποία σημείωσε ότι με τη χάραξη μιας στοχευμένης πολιτικής για την προώθηση αειφόρων μορφών γεωργίας, μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης από ένα καταναλωτικό σε ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο.

Πρόσθεσε δε, πως η νέα Προγραμματική Περίοδος αποτελεί για την Ελλάδα σημαντική ευκαιρία, ώστε να καταστεί η ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη, ανταγωνιστική, μοχλός εξόδου της χώρας μας από την κρίση.

Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Νικόλαος Μανέτας, παρουσίασε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και επεσήμανε τα νέα μέτρα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι νέοι αγρότες.

Ακόμη, στην ημερίδα μίλησε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σπυρίδων Μάμαλης, ο οποίος μίλησε για τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης και τις ευκαιρίες καινοτομίας που αναδεικνύονται στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι την ημερίδα χαιρέτισαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας της περιφέρειας Πελοποννήσου Ηλίας Στρατηγάκος.

Πηγή: ΑΠΕ