Τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ηλεία σε Ευρώπη και Αμερική

Συνδυάζουν την παράδοση χρόνων με τη νέα τεχνολογία

Τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ηλεία σε Ευρώπη και Αμερική

Ξεχωριστή θέση στην τοπική αγορά της Ηλείας, και όχι μόνο, αφού η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, έχουν τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα της «Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ ΑΒΕΕ», τα οποία συνδυάζουν την ποιότητα και την παράδοση χρόνων με τη νέα τεχνολογία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στην Ηλεία. Τα προϊόντα που παράγονται είναι η φέτα, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, η μυζήθρα, το ανθότυρο, γιαούρτια πρόβεια, άπαχα και στραγγιστά, κρέμες, ρυζόγαλα, καθώς και μαγειρικό βούτυρο.

Παράγονται από φρέσκο γάλα που συλλέγεται καθημερινά αποκλειστικά από την ορεινή και ημιορεινή Ηλεία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Αφού περάσει από έλεγχο για να διαπιστωθεί η ποιότητά του, ξεκινά η επεξεργασία και η παστερίωσή του για την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας, τα οποία έχουν ήδη κατακτήσει την προτίμηση των καταναλωτών σε Αχαΐα, Μεσσηνία, Ζάκυνθο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Αθήνα. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εξαγωγών, και σε ετήσια βάση εξάγει μεγάλες ποσότητες τυροκομικών προϊόντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στη Γερμανία, και την Αμερική, όπου τα προϊόντα χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης. Ετησίως, παράγονται 500 τόνοι τυροκομικών προϊόντων και επεξεργάζονται 4.000 τόνοι γάλακτος. Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα έχουν βραβευτεί σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η εταιρεία ξεκίνησε ο 1929, όταν ο Απόστολος Β. Καλομοίρης, έχοντας στη διάθεσή του περιορισμένα μέσα, έθεσε ως στόχο να παράγει καλό γάλα για να φτιάχνει ποιοτικό τυρί και γιαούρτι. Το εγχείρημά του είχε απόλυτη επιτυχία και έτσι έβαλε γερά θεμέλια για τη δημιουργία της μεγαλύτερης επιχείρησης στον Νομό Ηλείας. Σήμερα, ο γιος του Βασίλης, με τη βοήθεια των παιδιών του, Απόστολο και Διονύσιο, συνεχίζει με ιδιαίτερη επιτυχία το έργο που ανέλαβε από τον πατέρα του. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Δημιούργησε νέες, πιο μεγάλες και σύγχρονες εγκαταστάσεις για να μπορέσει να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας.

Δημιουργήθηκε η ανώνυμη εταιρεία, αγοράζοντας ιδιόκτητες εγκαταστάσεις έκτασης 40.000 τ.μ. και εγκαθιστώντας σύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας γάλακτος και παρασκευής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Η παραγωγή αυξήθηκε, η ποιότητα των προϊόντων έγινε ακόμα καλύτερη και δεκάδες ειδικευμένων ανθρώπων από την τοπική κοινωνία βρήκαν εργασία. Τα προϊόντα παράγονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο πρότυπο εργοστάσιο της εταιρείας, που βρίσκεται στη Γαστούνη, το οποίο λειτουργεί με βάση το διεθνές πρότυπο HAACP.