Χαμένη η Ελλάδα στην μεγάλη αγορά τυριών του Βελγίου

Η χώρα μας κάλυψε το 2014 μόλις το 0,41% των εισαγωγών υστερώντας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Χαμένη η Ελλάδα στην μεγάλη αγορά τυριών του Βελγίου
Οι εξαγωγές μας αφορούν κυρίως τη φέτα, τα νωπά ωριμασμένα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, την κεφαλογραβιέρα και το κασέρι

Σημαντικές ποσότητες τυριών εισάγει το Βέλγιο, με πρωταγωνιστές το τυρί Guda και τα νωπά τυριά, με λιπαρά κάτω του 40%. Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στις Βρυξέλλες, βασικές χώρες που προμηθεύουν τυριά στο Βέλγιο είναι η Γερμανία, η οποία καλύπτει το 36,2% των εισαγωγών, και έπονται η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Τα ελληνικά τυριά βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εξαγωγών στο Βέλγιο, καλύπτοντας το 2014 μόλις το 0,41% των εισαγωγών.

Οι εξαγωγές μας αφορούν κυρίως τη φέτα, τα νωπά ωριμασμένα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, την κεφαλογραβιέρα και το κασέρι. Ως προς το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, οι επιδόσεις μας ήταν ανοδικές.

Τα ελληνικά γιαούρτια τα συναντά κανείς κυρίως στους χονδρεμπόρους ελληνικών τροφίμων, ενώ κάποια από αυτά πωλούνται και σε λιανεμπορικές αλυσίδες τροφίμων. Η βελγική γαλακτοβιομηχανία επικεντρώνεται, κυρίως, στο φρέσκο γάλα και στα προϊόντα νωπού γάλακτος.

Οι Βέλγοι καταναλωτές εμφανίζουν συνήθως σταθερές προτιμήσεις ως προς την κατανάλωση τυριών, με κυρίαρχα τα σκληρά τυριά σε ποσοστό 52%. Βέβαια, την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε και η κατανάλωση των ημίσκληρων τυριών.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, το 2014 αυξητική πορεία είχε και η κατανάλωση τυριών από αιγοπρόβειο γάλα, που συμπεριλαμβάνεται και η φέτα, ενώ φαίνεται να περιορίζεται η κατανάλωση μαλακών τυριών με κρούστα.

Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τυριών είναι οι εύπορες οικογένειες με παιδιά, που αγοράζουν το 31% των πωλούμενων ποσοτήτων. Τα μαλακά τυριά αγοράζονται κυρίως από ανύπαντρους και οικογένειες χωρίς παιδιά.

Οι προοπτικές για τα ελληνικά τυριά στο Βέλγιο είναι μεγάλες, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι οι Βέλγοι γνωρίζουν τις γεύσεις και την ποιότητα των προϊόντων μας και λόγω του μεγάλου αριθμού των τουριστών.

Προοπτικές στο Οντάριο

Η ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στο Οντάριο του Καναδά είναι εφικτή χάρη αφενός στην ήδη καλή φήμη τους στην αγορά και αφετέρου στη μεγάλη στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή παγκοσμίως.

Καθοριστική είναι και η συμβολή των Ελλήνων επιχειρηματιών, που ασχολούνται με τον κλάδο της εστίασης, ώστε η μεσογειακή κουζίνα να γίνεται ολοένα και πιο γνωστή σε περισσότερους καταναλωτές.

Υ.Χ.