Χρηματοδότηση των προγραμμάτων δασοπονίας ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Χρηματοδότηση των προγραμμάτων δασοπονίας ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την υλοποίηση των προγραμμάτων δασοπονίας, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, στο πλαίσιο της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα  13 Φεβρουρίου για τα προγράμματα έργων και εργασιών δημόσιας και μη δημόσιας δασοπονίας για το 2017.

“Εγκρίνουμε το πρόγραμμα που κατατέθηκε από τις διευθύνσεις δασών αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι πρέπει η κεντρική διοίκηση να χρηματοδοτήσει πραγματικά τις δράσεις ώστε να υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των έργων που προτείνονται”, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ανάγκες, σε ό,τι αφορά την προστασία των δασών, είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο, οι παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ λίγες γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα έργων και εργασιών δημόσιας και μη δημόσιας δασοπονίας για το 2017, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη συστήματος επικοινωνίας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία χώρων δασικής αναψυχής στις περιοχές των δασαρχείων Λαγκαδά και Σταυρού, όπως επίσης και στα Βασιλικά και την Αγία Παρασκευή, καθώς και την υλοποίηση έργων αναδάσωσης στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Για τη Χαλκιδική προβλέπονται δασοτεχνικές μελέτες διευθέτησης χειμάρρων στις περιοχές Συκιάς και Φούρκας καθώς και αναδασώσεις καμένων εκτάσεων.

Γενικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μελέτες διαχείρισης δασών, παρεμβάσεις σε όλα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις για τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και των δασικών δρόμων, έργα αντιπλημμυρικά και δημιουργίας χώρων δασικής αναψυχής, αναδασώσεις, διευθετήσεις χειμάρρων, δασικά φυτώρια, επιδιορθώσεις ή κατασκευές φραγμάτων συγκράτησης των φερτών υλικών, διανοίξεις δρόμων, αλλά και παρεμβάσεις για την σήμανση και συντήρηση των πυροφυλακίων. Επίσης, σχεδιάζονται εκτεταμένες δράσεις για την αποκατάσταση των λεγόμενων υποβαθμισμένων δασών, δηλαδή των δασών που έχουν υποστεί υποβάθμιση και στη βλάστηση και στα εδαφολογικά ή άλλα χαρακτηριστικά από μακροχρόνιες ανθρωπογενείς ή άλλες επεμβάσεις (λαθροϋλοτομία, βοσκή, φυσικά φαινόμενα κ.ά.).

Η χρηματοδότηση για το σύνολο των παρεμβάσεων στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε περίπου 120 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Θανάσης Μπασδάνης, από την παράταξη “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια”, έκανε λόγο για αυταπάτη και επισήμανε ότι ψηφίζονται τεράστια ποσά και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, ανέφερε ότι υπάρχει μια τεράστια αντίφαση μεταξύ μιας πάρα πολύ καλής και φιλόδοξης εισήγησης, με εξαίρεση τη διάθεση χρημάτων για την προστασία των ιδιοκτητών δασών, και μιας, εκ του αποτελέσματος, εισήγησης στα χαρτιά που δεν υλοποιείται.

Ο Νίκος Χρυσομάλλης, από την “Ελληνική Αυγή”, επισήμανε ότι η περιφέρεια ζητά αλλά λόγω κεντρικών πολιτικών επιλογών και μνημονίων δεν υπάρχει σωτηρία. Για ελλιπή χρηματοδότηση μίλησε η Χρυσάνθη Μπουφίδου, από την παράταξη “Συμμετέχω” και για μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και του βαθμού εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Η Νιόβη Παυλίδου, από τους “Πολίτες Μπροστά”, τόνισε ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι επιθυμεί από τη δασική υπηρεσία και τι μπορεί να υποστηρίξει ώστε να υλοποιηθεί, ενώ ο Θανάσης Αγαπητός, από την “Ανταρσία”, ανέφερε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων ετών δεν προστάτεψαν τα δάση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)