Χ. Γιαννακάκης: Κυβερνητικές καθυστερήσεις κόστισαν εκατοµµύρια ευρώ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με την απώλεια βασικών αγορών, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης νέων, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοι-νοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Πέραν όμως της απώλειας των βασικών αγορών ο κ. Γιαννακάκης αναφέρεται και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων αλλά και και σε αυτά που έχουν να κάνουν με τη σχέση των παραγωγών με το ΥΠΑΑΤ.

Θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα βασικότερα προβλήματα στις εξαγωγές σας και να σχολιάσετε τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών.

Η φετινή χρονιά, πέραν του προβλήματος της απώλειας των βασικών μας αγορών, είχε και την επιβολή των capital controls, τα οποία δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στην εύρεση φορτηγών ψυγείων. Η καθυστέρηση επίσης της έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του εμπάργκο, που ανακοινώθηκαν στις 8 Αυγούστου, δεν βοήθησε στην γρήγορη αποσυμφόρηση των ροδακίνων που είχαν συσσωρευθεί στα ψυγεία των συνεταιρισμών. Εδώ, θα πρέπει να επισημάνω ότι παρά τις καλές προθέσεις του υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, την άμεση ανταπόκριση των Οργανώσεων Παραγωγών, ο περιορισμός των εισοδηματικών κριτηρίων των τελικών δικαιούχων και επεβλήθη από το υπουργείο Αλληλεγγύης, στάθηκαν τροχοπέδη στην στη γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ που ήταν εγκεκριμένα από την Ε.Ε. για τα ροδάκινα, με επακόλουθη συνέπεια το εισόδημα των αγροτών της περιοχής μας να πληγεί ακόμη περισσότερο.

Ποια είναι η πορεία των εξαγωγών ροδάκινων τους τελευταίους μήνες;

Η απώλεια της ρωσικής αγοράς ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τις εξαγωγές ροδάκινων, το οποίο δεν μπορέσαμε να αναπληρώσουμε παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε για διείσδυση σε άλλες αγορές. Επίσης, και η δεύτερη μεγάλη αγορά μας, η Ουκρανία, λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, δεν μπόρεσε να εισάγει παρά μόνο μικρές ποσότητες. Για παράδειγμα, τα προηγούμενα -προ της κρίσεως- χρόνια, οι ποσότητες υπερέβαιναν τους 20 χιλιάδες τόνους και μάλιστα με ικανοποιητικές τιμές πώλησης. Εφέτος δεν υπερβήκαμε τους 5 χιλιάδες τόνους και βέβαια με πολύ χαμηλές τιμές. Ειδικότερα, ο Νομός Ημαθίας εξήγαγε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 44 χιλιάδες τόνους ροδάκινα και 19 χιλιάδες τόνους νεκταρίνια, ενώ στις τρίτες χώρες 14 χιλιάδες τόνους ροδάκινα και 5 χιλιάδες τόνους νεκταρίνια. Ενδεχόμενα ορισμένες ποσότητες να πέρασαν στη ρωσική αγορά με διαδικασίες επανεξαγωγής από διάφορους εξαγωγικούς φορείς του εξωτερικού, αλλά οι ποσότητες αυτές ήταν πολύ μικρές συγκρινόμενες με τις προ εμπάργκο εξαγωγές μας.

Ποιες είναι οι κυριότερες χώρες που εξάγετε τα προϊόντα σας και ποιες οι νέες αγορές-στόχοι σας;

Οι βαλκανικές χώρες, καθώς και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είναι αυτές που απορρόφησαν τις κύριες ποσότητές μας. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες μας, ακολουθεί η Πολωνία και έπονται οι Βαλτικές χώρες και η Τσεχία. Αντίστοιχα, από τις τρίτες χώρες, η Μολδαβία και η Αλβανία είναι στις πρώτες θέσεις και έπονται η Ουκρανία, η Αίγυπτος και η Λευκορωσία. Το ευχάριστο είναι ότι οι εξαγωγές μας στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνουν θετική προοπτική και οι περσινές μας προσπάθειες φαίνεται ότι έχουν ανταπόκριση, πλησιάζοντας τα 100 περίπου φορτία ροδάκινων και νεκταρινιών από την περιοχή της Ημαθίας . Κυβερνητικές καθυστερήσεις κόστισαν εκατομμύρια ευρώ

Προφίλ

Ο Χρήστος Γιαννακάκης γεννήθηκε στη Βέροια το 1957, έχει σπουδάσει στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας της Αθήνας. Διετέλεσε προϊστάμενος λογιστηρίου και διευθυντής πωλήσεων σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, ήταν ιδιοκτήτης οικονομοτεχνικού γραφείου στη Βέροια, συνιδιοκτήτης και εκδότης τοπικής ημερησίας εφημερίδας και επίσης επί 16 χρόνια διετέλεσε γενικός διευθυντής της συνεταιριστικής κονσερβοποιίας ΑΛΜΜΕ στη Βέροια. Σήμερα είναι στέλεχος του αγροτικού συνεταιρισμού Βέροιας Venus Growers και ασχολείται με τη διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων των νωπών προϊόντων της Οργάνωσης, καθώς επίσης και με θέματα μάρκετινγκ στο φρέσκο φρούτο. Είναι επίσης πρόεδρος στην Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ευκολότερες αγορές για εμάς αυτές των αραβικών χωρών

Ποιά είναι η προοπτική;

Η προοπτική εισόδου μας σε καινούργιες αγορές, όπως συνάγεται από τα στοιχεία, είναι πιο εύκολη σε αυτές των αραβικών χωρών, όπου ο ισπανικός ανταγωνισμός είναι λιγότερο ισχυρός, ενώ σε αυτές της Βόρειας Ευρώπης πολύ πιο δύσκολη, όπου Ισπανοί και Ιταλοί έχουν ισχυρές εμπορικές βάσεις και δεν είναι εύκολα ανταγωνίσιμοι. Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η αδυναμία μας να διεισδύσουμε σε αγορές όπου ο ανταγωνισμός μας τοποθετείται με προσφορά μεγάλων ποσοτήτων, με ποικιλία ειδών και με συνέπεια στις παραδόσεις. Είναι μία κρίσιμη αδυναμία, η οποία ανακόπτει κάθε σοβαρή προσπάθεια ανοίγματος νέων αγορών.

Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές συνεταιριστικές οργανώσεις;

Δυστυχώς, οι μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας μετρώνται σε λίγες μονάδες και μάλιστα και αυτές είναι πολύ μικρές, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Κι ενώ οι ανταγωνιστές μας έχουν ήδη μεγάλες οργανώσεις, παρά ταύτα προχωρούν σε νέα κοινά Εταιρικά Εμπορικά σχήματα, μεγεθύνοντας ακόμη περισσότερο τη δύναμή τους. Δυστυχώς, εάν δεν κάνουμε κάτι αντίστοιχο, θα συνεχίσουμε να έχουμε ως κύριους πελάτες μας τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες είναι μεν καλοδεχούμενες, αλλά είναι χαμηλής εισοδηματικής δύναμης.

Συνέντευξη στον Νίκο Αντύπα