Ωίδιο: Καταστροφική ασθένεια για το αμπέλι

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι το αμέσως επόμενο διάστημα οι αμπελοκαλλιεργητές, προκειμένου να προστατεύσουν τους αμπελώνες τους από το ωίδιο.

Ωίδιο: Καταστροφική ασθένεια για το ωίδιο

Πρόκειται για την πλέον καταστροφική μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού στη χώρα μας, και η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις –οι οποίες σημειωτέον ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί πέρσι– κρίνεται από τους γεωπόνους απαραίτητη.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, ο μύκητας δραστηριοποιείται με την έναρξη της βλάστησης του αμπελιού και προκαλεί πρώιμες προσβολές, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Συγκεκριμένα, τα μολύσματα (κονίδια) μεταφέρονται με τον άνεμο και προκαλούν μολύνσεις. Οι πιο κατάλληλες συνθήκες μάλιστα για να αναπτυχθεί η ασθένεια είναι όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 25 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία ξεπερνάει το 40%.

Όπως ενημερώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, για να διαπιστωθεί το μόλυσμα που διαχείμασε, είναι σημαντική η επιθεώρηση κατά το κλάδεμα των κληματίδων. Εάν, λοιπόν, στην επιφάνεια των κληματίδων διαφαίνονται σκουρόχρωμες κηλίδες, σημαίνει πως είχαν προσβληθεί κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Επιπλέον, με τη νέα βλάστηση μπορεί να παρατηρηθούν και οι λεγόμενοι «βλαστοί σημαίες», μικροί βλαστοί, δηλαδή, που δεν αναπτύσσονται, και έχουν φύλλα καλυμμένα με μια γκρι σκόνη.

Πότε πρέπει να επέμβουμε

Η πρώτη επέμβαση πρέπει να γίνει όταν έχουν τουλάχιστον βγει τα πρώτα τρία φύλλα και ο βλαστός έχει φθάσει τα 5 μέχρι και 7 εκατοστά. Ο ψεκασμός είναι απαραίτητος όταν διαπιστωθούν τα συμπτώματα, αλλά και στις περιπτώσεις που οι αμπελώνες αναπτύσσονται σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί ή η ποικιλία είναι ευαίσθητη στον καταστροφικό μύκητα. Όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, η επέμβαση κατά το συγκεκριμένο βλαστικό στάδιο θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη της ασθένειας.

Γεωργία Μπόχτη