Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών

Η διαφαινόμενη διακοπή της επιδότησης του κόστους εργασίας με ποσοστό 12% είναι το θέμα των ημερών σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργο Παυλίδη ο οποίος συναντήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή με τους προέδρους των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Καβάλας Γιάννη Παναγιωτίδη, Δράμας Όθωνα Μουρμούρη, Ροδόπη Ανέστης Βαφειάδη και Έβρου Θανάση Μπέλλα, παρουσία της εκτελεστικής γραμματέως Ζωής Κοσμίδου και του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Εξακουστού.

Η φορολογία, ο έλεγχος κεφαλαίου, η στροφή των καταναλωτών προς ξένα προϊόντα και το παρεμπόριο ήταν κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Στον τομέα της ανάπτυξης τονίστηκε ότι θα πρέπει να στηριχθεί στον ντόπιο πλούτο και μόνο και δόθηκε το παράδειγμα της μετακίνησης πολλών επιχειρήσεων φασόν από την Δράμα στη Βουλγαρία τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώθηκε επίσης ότι στην περιφέρεια σχεδιάζεται να γίνουν Ειδικές Φορολογικές Ζώνες και όχι ΕΟΖ και να δοθούν φορολογικά κίνητρα, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν η ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση το οποίο η περιφέρεια επιχειρεί ν’ αναδείξει εδώ κι ένα χρόνο σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη. «Είναι μία κίνηση που θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έτσι ώστε όταν οι καταναλωτές απλώνουν το χέρι τους στο ράφι ν’ αγοράζουν ντόπιο προϊόν, το ίδιο και οι επαγγελματίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε τον Μάιο του 2015 η «1η Θρακο-Mακεδονική ‘SYNERGEIA’ Προώθησης Τοπικών Προϊόντων στην Κομοτηνή και θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη χρονιά στην Καβάλα. Κατέθεσα την πρόταση για τοπικά σύμφωνα ποιότητας και παράδοσης στα οποία θα ενσωματώσουμε επιχειρήσεις με έντονα ποιοτικά παραδοσιακά ή άλλα χαρακτηριστικά».

Το παρεμπόριο και τα προβλήματα στην επιβολή προστίμων ήταν ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος βούλγαρος δεν έχει αριθμό φορολογικού μητρώου υπάρχουν τεχνικά ζητήματα στην επιβολή προστίμου». Θέση της περιφέρειας είναι οι συχνοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Ενιαίος σχεδιασμός στον τουρισμό και πιθανές συνεργασίες μεταξύ των επαγγελματιών της περιφέρειας ήταν μια άλλη θεματική στην οποία κατατέθηκαν οι απόψεις των συμμετεχόντων. Ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε ότι γίνονται κινήσεις ώστε η ΠΑΜ-Θ να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό αριστείας.

Η γνώμη των επαγγελματιών

Αιχμή του δόρατος αναδεικνύεται ο τουρισμός, πηγή εσόδων για αρκετούς επαγγελματίες, ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Ο Γιάννης Παναγιωτίδης χαρακτήρισε το 2015 καλή τουριστική χρονιά για τον Νομό Καβάλας, με δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης για το σύνολο της Περιφέρειας. Ο Θανάσης Μπέλλας σχολίασε ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία «προέχει η επιβίωση της κοινωνίας και το μεγαλύτερο κύτταρό της είναι οι παραγωγικοί φορείς, ο αγροτικός κι ο επαγγελματικός τομέας». Τόνισε ότι χρειάζονται στόχευση και κοινές δράσεις στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη μεταποίηση. Στα θετικά και αρνητικά της γεωγραφικής θέσης του Έβρου, σε σχέση με τους επαγγελματίες, κατατάσσει τη γειτνίαση με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Ο Όθωνας Μουρμούρης εκπροσωπώντας την περιοχή με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας σε επίπεδο περιφέρειας, την Δράμα, ανέφερε ότι επιχειρείται αντιμετώπιση του προβλήματος με συσκέψεις στις περιφερειακές ενότητες. «Σύνθημα το καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να πείσουμε τον κάθε πολίτη ότι καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα θα επιτευχθεί ανάπτυξη στις επιχειρήσεις. Εμείς εκπροσωπούμε το 97% περίπου των επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα άλλο καταναλωτικό πνεύμα και η ανάπτυξη να έρθει μέσα από τη δική μας προσπάθεια».
Ο Ανέστης Βαφειάδης τόνισε ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τους επαγγελματίες λόγω του ελέγχου κεφαλαίου. Ανέφερε ότι στο νομό Ροδόπης είναι πολλές οι επιχειρήσεις, περίπου 500, που προσπαθούν να κλείσουν και δεν μπορούν.

Μαρία Αμπατζή