Ολόκληρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο ενιαίο ταμείο οι κλάδοι υποχρεωτικής και κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ (upd)

Aναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας

Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΓΑ από το ΠΑΜΕ

Απορρόφηση του κλάδου κύριας και υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΓΑ από το νέο υπερ-ταμείο που φέρει το όνομα «Ενιαίος Φορέας Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως είχε προαναγγείλει με σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» προβλέπει, μεταξύ άλλων, το τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Τα τμήματα του ΟΓΑ θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο το οποίο θα αποτελεί μετεξέλιξη και μετονομασία του ΙΚΑ, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στους αρχηγούς των κομμάτων ενώ θα αργότερα θα αποσταλεί και στους θεσμούς.

Στον ΕΦΚΑ θα δημιουργηθούν ξεχωριστές υποδιευθύνσεις, μία για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, και μια από αυτές θα αφορά τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα.

Η ενοποίηση του ΟΓΑ με το νέο φορέα σημαίνει ότι οι αγρότες θα υπόκεινται στους νέους ενιαίους κανόνες παροχών και εισφορών που θα ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. 

Όπως είχαν γράψει η  «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr, θα μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος ενός περίπου έτους και εντός του 2017 θα δημιουργηθούν νέες ασφαλιστικές κατηγορίες όπου ο υπολογισμός των ασφαλίστρων θα γίνεται με βάση το εισόδημα. 

Το 170 σελίδων κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει ολόκληρο τον οδικό χάρτη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Παρουσιάσθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών.  

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το νομοσχέδιο 

Γιάννης Τσατσάκης