Παρατάσσουν μέχρι τη Δευτέρα στον Προμαχώνα τα τρακτέρ τους οι Σερραίοι Αγρότες

Στον Προμαχώνα κατάφεραν να φθάσουν το μεσημέρι της Παρασκευής (15/1) οι Σερραίοι αγρότες με τα τρακτέρ τους, παρά τη μεγάλη αστυνομική δύναμη στο κόμβο του Λευκώνα, όπου ήταν συγκεντρωμένοι αρχικά. Στόχος τους να παραμείνουν στον Προμαχώνα μέχρι και τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν τη διέλευση των οχημάτων.

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Παύλο Αραμπατζή περισσότερα από 500 τρακτέρ ήταν συγκεντρωμένα στον κόμβο του Λευκώνα στις Σέρρες, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια στον Προμαχώνα. Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «δεν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό κουμφούζιο, ούτε όμως και να κλείσουμε τα σύνορα με τη Βουλγαρία».

Εν τω μεταξύ, στο νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να επαναλαμβάνει ότι «αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής τρόπος που θα δράσουμε, όπως επίσης και θα επικυρωθούν τα σημεία που θα βγάλουμε τα τρακτέρ μας».

Ήδη πάντως, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, και «πηγαίνουν και περισσότερα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αγρότες της Αργολίδας που είχαν καταλάβει από τις 12.30 το μεσημέρι, το οδόστρωμα της εθνικής οδού Άργους – Ναυπλίου αποκλείοντας την κυκλοφορία, τελικά αποχώρησαν. Η κυκοφορία για περίπου δύο με τρεις ώρες, μεταξύ των δύο πόλεων της Αργολίδας, διεξαγόταν μέσω μικρής παρακαμπτήριας οδού.

Οι αγρότες άνοιξαν το δρόμο και η κυκλοφορία πλέον διεξάγεται κανονικά στην εθνική οδό.

Ωστόσο, μικρή ομάδα αγροτών, περίπου εικοσιπέντε άτομα με ισάριθμα περίπου τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, έχουν σταθμεύσει και βρίσκονται δίπλα στην εθνική οδό στο ύψος της Πλάστιγγας Δαλαμανάρας, ενώ οι υπόλοιποι σιγά – σιγά αποχωρούν.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ Δημήτρης Κολοβός σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «σήμερα είχαμε μια μαζική συμμετοχή αγροτών, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στο 3ο μνημόνιο, που μας οδηγεί σε βίαιο ξεκλήρισμα». Επεσήμανε ότι τη Δευτέρα ετοιμάζεται μεγάλη κινητοποίηση στα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Πρόσθεσε ότι «θα ξεκινήσει μπλόκο και στην Αρκαδία, αλλά το που θα γίνει θα το αποφασίσει σε σύσκεψη που θα κάνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος τις επόμενες μέρες».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί.