Τρομοκρατική επίθεση στη Μπουρκίνα Φάσο

Τρομοκρατική επίθεση στη Μπουρκίνα Φάσο

Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στην Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, στη Δυτική Αφρική. Κατά την επέμβαση των αρχών σκοτώθηκαν τρεις εκ των δραστών, ενώ απελευθερώθηκαν 126 όμηροι. Οι δράστες επιτέθηκαν αργά την Παρασκευή (15/1) αρχικά σε εστιατόριο-καφέ, και στη συνέχεια εισέβαλαν σε πολυτελές ξενοδοχείο κρατώντας άγνωστο αριθμό ομήρων.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Αφρική και αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η ίδια οργάνωση μαζί με ακόμα δύο, είχε αναλάβει την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης σε ξενοδοχείο στο Μαλί, τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ξενοδοχείο επιλέγεται συχνά ως τόπος διαμονής από ξένους, υπηκόους δυτικών χωρών και από μέλη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από μέλη των γαλλικών στρατευμάτων.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο και εισέβαλαν στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου, μέρος της οποίας είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνίας της κυβέρνησης της χώρας, Ρεμί Νταντζίνου, ανάμεσα στα άτομα που απελευθερώθηκαν ήταν και ο υπουργός της κυβέρνησης Κλεμέν Σαγουαντούγκου. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας  ότι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας.