Στα «λευκά» πολλές περιοχές της χώρας

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια.

Σε κλοιό χιονιά βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας 18/1 ο νομός Λάρισας, με τη χιονόπτωση να είναι πιο πυκνή ιδιαίτερα στα ορεινά. Λόγω της κακοκαιρίας έχουν κλείσει σχολεία στην επαρχία Αγιάς, καθώς και στην επαρχία Ελασσόνας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει διαθέσει 12 εκχιονιστικά μηχανήματα με αλατοδιανομείς, τα οποία βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και ρίχνουν αλάτι κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, στη νότια πλευρά του Ολύμπου και του Κισσάβου αλλά και στην περιοχή των Φαρσάλων. Πάντως για την μετακίνηση στα ορεινά του νομού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς λόγω παγετού κυρίως κατά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Χιονοπτώσεις στη Μαγνησία

Έντονη εξακολουθεί να είναι η χιονόπτωση στη Μαγνησία, κυρίως στο Πήλιο και στην περιφέρεια του Αλμυρού. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο στο Πήλιο, όπου τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στα Χάνια του Πηλίου το χιόνι έφθασε τα 60 εκατοστά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός στο τμήμα Αλυκόπετρα-Χάνια-Καράβωμα προς Ζαγορά.

Χιόνι έχει καλύψει την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα, τις Μηλιές, τη Ζαγορά, όλο το ανατολικό Πήλιο, την Αργαλαστή μέχρι και το Τρίκερι, όπου τα σχολεία είναι κλειστά. Πυκνό χιόνι πέφτει και στη Νέα Αγχίαλο, το Βελεστίνο και τον Αλμυρό.
    
Ο δήμος Βόλου λόγω του χιονιά και του ψύχους παρέχει προσωρινή στέγαση και σίτιση σε άτομα που έχουν ανάγκη και διατηρεί ανοιχτό το Κοινωνικό Κέντρο στους Αγίους Αναργύρους.

Λαμία

Χωρίς προβλήματα, παρά την έντονη χιονόπτωση από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 18/1, εξελίσσεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα. Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας και στον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και διευκολύνουν την κυκλοφορία.

Κλειστά τα σχολεία στον Πολύγυρο

Λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, ο Δήμος Πολυγύρου αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 18/1, τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Πολύγυρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων.

Σε επιφυλακή στον Έβρο

Με τη στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα να «αγγίζουν» τα έξι μέτρα και να καταγράφουν ανοδική τάση, ξεπερνώντας ήδη τα όρια ασφαλείας, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς προχώρησε σήμερα Δευτέρα 18/1 στο άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου. «Αποφασίσαμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων προκειμένου να προχωρήσουμε σε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα 3000 στρέμματα» όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στον Έβρο, καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου παραμένουν σε επιφυλακή μετά τη χθεσινή υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ στον ποταμό Άρδα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου μετέβη από το πρωί στο Διδυμότειχο και στη συνέχεια στο Πύθιο, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 17/1 οι βουλγαρικές αρχές έστειλαν διακοίνωση για υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ, στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια. Η διακοίνωση ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση εντός των επόμενων ωρών περισσότερων από 300 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Μάλιστα από την Κυριακή, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους δήμους με την οποία καλεί πολίτες, αλιείς, κυνηγούς και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Άρδα, Έβρο και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών.

Μυτιλήνη

Χιονίζει από το πρωί και σε όλη σχεδόν τη Λέσβο, ακόμα και στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Λέσβου.
Μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της περιφέρειας επιχειρούν στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, προκειμένου να τους κρατήσουν ανοικτούς. Με αλυσίδες γίνονται οι μετακινήσεις στα χωριά, στη βόρεια πλευρά του όρους Λεπέτυμνος στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 18/1 τα σχολεία στο νησί με εξαίρεση αυτά στον πρώην δήμο Μυτιλήνης. Τα σχολεία σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη 19/1.

Δυτική Ελλάδα

Με αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθεί να γίνεται, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Ναυπακτίας.

Ήπειρος

Κλειστά είναι σήμερα Δευτέρα 18/1 τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στην ορεινή Άρτα, στον δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη με τα 16 χωριά, λόγω των καιρικών συνθηκών με απόφαση της δημοτικής Αρχής. Το χιόνι και ο παγετός δυσκολεύει τη μετακίνηση των μαθητών προς τα σχολεία, καθώς οι περισσότεροι οικισμοί, βρίσκονται μακριά από το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου σήμερα Δευτέρα 18/1 επικρατεί ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες, όμως, υπό του μηδενός. Τα ορεινά χωριά ντύθηκαν στα λευκά καθώς σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων χιόνιζε από τα ξημερώματα της Κυριακής. Προβλήματα στο οδικό επαρχιακό δίκτυο δεν παρατηρούνται, καθώς η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καθάρισε τους δρόμους και έριξες τόνους αλάτι για τον πάγο.