Τσίπρας: Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες

Απέκλεισε περικοπές στις κύριες συντάξεις ο Τσίπρας

Την απορία του για την μη προσέλευση αγροτών στον διάλογο που τους καλεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές γεγονός». Αφού ο πρωθυπουργός δήλωσε από την Ολομέλεια «ανοιχτός στον διάλογο», είπε πως, ενώ στο παρελθόν το πάγιο αίτημα κατά τις κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, σήμερα που τους λέμε «είναι ανοιχτές οι πόρτες» κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με τον πρωθυπουργό. «Αν δεν υπάρξει διάλογος, δεν υπάρχουν και λύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την διαβεβαίωση ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο».

«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για βελτιώσεις»

Για άλλη μια φορά δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις του συστήματος.

Παραδέχτηκε ότι με το προτεινόμενο σύστημα υπάρχει επιβάρυνση των αγροτών, ωστόσο τόνισε ότι το αντάλλαγμα είναι είναι η βελτίωση των συντάξεων που θα λάβουν οι επαγγελματίες του χώρου.

«Υπαρκτή η επιβάρυνση, αντάλλαγμα όμως μια καλύτερη σύνταξη»

Επικαλέστηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα ενός αγρότη 57 ετών ασφαλισμένου στην 3η κατηγορία (όπου ανήκει η πλειοψηφία σήμερα των αγροτών-ασφαλισμένων στον ΟΓΑ) ο οποίος την επόμενη διετία, με το υφιστάμενο σύστημα, πρόκειται να «μεταταχθεί» στην επόμενη (4η κατηγορία) σε δύο χρόνια από τώρα.

Όπως είπε, με το τωρινό σύστημα ο αγρότης του παραδείγματος θα πλήρωνε εισφορές το 2018 ύψους 1065 ευρώ ετησίως ενώ με το προτεινόμενο 1238 ευρώ-επιβάρυνση που αντιστοιχεί σε 14,5 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, ο ίδιος αγρότης εφόσον συνταξιοδοτούνταν το 2026 θα είχε μηδενική βασική σύνταξη η οποία, βάσει προηγούμενων ρυθμίσεων, μειώνεται 4% ετησίως από το 2002 και μετά με αποτέλεσμα να μηδενίζεται το 2026. Έτσι η σύνταξή του θα ήταν 280 ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τις προβλέψεις του σχεδίου Κατρούγκαλου, ο αγρότης του παραδείγματος θα λάβει συνολική σύνταξη 580 ευρώ.

Με το σχέδιο Κατρούγκαλου ο αγρότης του παραδείγματος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα λάβει σύνταξη 580 ευρώ.

«Δε λέω ότι η αύξηση δεν υπάρχει ή ότι είναι μικρή στις σημερινές συνθήκες, όμως οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα για τον αγρότη. Λαμβάνει ως αντάλλαγμα διπλάσια σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες αγρότες

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση σχετικά με τις κατηγορίες ότι «η κυβέρνηση αποκαλεί τους αγρότες φοροφυγάδες».

Μίλησε για μια «γκρίζα ζώνη» στην αλυσίδα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής η οποία πρέπει να φωτιστεί.

«Οι επαγγελματίες αγρότες ωστόσο δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από αυτή τη διαδικασία. Αυτοί που έχουν κάνει λόγο να φοβούνται είναι οι μεσάζοντες και τα κυκλώματα που εμφανίζουν υπερκέρδη», τόνισε με έμφαση.

Προανήγγειλε μάλιστα ευνοϊκή φορολογική μεταρρύθμιση των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

«Μέσω της επικαιροποίησης του Εθνικού Μητρώου Αγροτών οδηγούμαστε σε επαναπροσδιορισμό της έννοιας του κατ’ επάγγελμα αγρότη», ανέφερε ακόμα.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η Κάρτα του Αγρότη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοση της Κάρτας του Αγρότη η οποία θα έχει ως πιστωτικό όριο το ύψος των ενισχύσεων των αγροτών.

Oι βασικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:

  • Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

  • Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, “όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή”, ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.

Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση.

  • Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

“Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».

Μητσοτάκης: «Πλήγμα για όσους παράγουν στη χώρα οι εισφορές»

Με συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι ” έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο”.
Συνεχίζοντας την επίθεση θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. “Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων.

Γιάννης Τσατσάκης 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε live την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό