Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν οι αγρότες στον Β. Αποστόλου

Κλιμακώνουν τον αγώνα οι αγρότες

Μετά το μεγαλειώδες παναγροτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και τη ματαίωση της τελετής εγκαινίων της Agrotica, οι αγροτικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα – με τα μπλόκα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη – μεγαλώνουν ώρα με την ώρα. Ζυμώσεις, συσπείρωση δυνάμεων και επαφές μεταξύ τους δεν αποκλείεται να επιταχύνουν την πορεία των εξελίξεων.

Άλλωστε, τόσο η στάση της αστυνομίας κατά των αγροτών στο συλλαλητήριο όσο και οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου πυροδότησαν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής 

Με την κλιμάκωση του αγώνα τους, απαντούν στον υπουργό Β. Αποστόλου – με αφορμή τις εμπρηστικές του δηλώσεις – οι αγρότες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων Ελλάδος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:  

“Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στα “εγκαίνια” της Agrotica 2016, τα οποία σωστά έγιναν για πρώτη φορά από Αγρότες – Κτηνοτρόφους – Μελισσοκόμους – Αλιείς – Ανθοκόμους, όλου δηλαδή του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, στεναχώρησε τον εντεταλμένο Υπουργό αλλά ικανοποίησε τον απλό Αγρότη που ακούστηκε η φωνή του στην πρωτεύουσα του βορρά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Χιλιάδες αγρότες ενωμένοι άνοιξαν την “γιορτή” και δηλώνουν έτοιμοι από 73 μπλόκα που συμμετείχαν στον αποκλεισμό του χώρου και Απορούν με τους χαρακτηρισμούς εκ μέρους του Υπουργού ως “Προβοκάτορες και Ακροδεξιά Στοιχεία” κλιμακώνοντας τον Αγώνα τους.

ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

  • Η Κυβέρνηση να Αποσύρει το Σχέδιο για την διάλυση του Ο.Γ.Α. όπως και τις Αυξήσεις στις Ασφαλιστικές και Φορολογικές Εισφορές.
  • Μείωση του Κόστους Παραγωγής.
  • Διάλογος σε Μηδενική Βάση.

 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

  • από τον Πρωθυπουργό να ΑΠΟΣΥΡΕΙ τα Εξοντωτικά Σχέδια,
  • την ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΛΩΝ των Πολιτικών Κομμάτων να ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών- Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας:

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων, Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), ΟΕΒ ΕΛΛΑΔΑΣ, Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Λάρισας, Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Συντονιστικό Δυτικής Μακεδονίας, Συντονιστικό Αγροκτηνοτρόφων Ρόδου”. 

Νέες αποφάσεις το Σάββατο στα Τέμπη

Τα Τέμπη, σύμφωνα με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγροτών του μπλόκου, θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 29/1 από τις 12:00 έως τις 18:00, ενώ κρίσιμη αναμένεται η συνάντηση των αγροτών στις 30/1 στα Τέμπη.

Ειδικότερα, οι αγρότες καλούν το Σάββατο 30/1, στις 14:00, εκπροσώπους των μπλόκων στα Τέμπη, προκειμένου να αποτιμήσουν την έως τώρα πορεία του αγώνα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους από εδώ και στο εξής. Πάντως, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, από την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας.

Αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα

Εξάλλου, την Παρασκευή 29/1 στις 19:00, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας διοργανώνουν αγροτικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου, συμβολικά, θα κάνουν την εμφάνιση τους και τρακτέρ.

Οι αγρότες καλούν εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους και τη στήριξή τους στα αιτήματά τους. «Οι αγρότες ξέρουμε, από την πείρα μας, ότι η κοινή λαϊκή αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τη δύναμη του αγώνα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και τονίζεται: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιβίωσή μας. Κλιμακώνουμε την πάλη με συντονισμένες, πανελλαδικά, αγωνιστικές δράσεις. Προχωρούμε σε αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που η κυβέρνηση συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με τα άλλα κόμματα, τους 222 βουλευτές. Για να ικανοποιηθούν τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας».

Επίσης, όπως αναφέρουν, επόμενος μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία που έχουν χαράξει είναι η πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Πέμπτη, 4 Φλεβάρη, οπότε και πρέπει να «νεκρώσουν» τα πάντα, δρόμοι, τελωνεία και λιμάνια να κλείσουν, «για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης».

Συνάντηση αγροτών, επιστημονικών φορέων και ελεύθερων επαγγελματιών

Εν τω μεταξύ, κοινή συνάντηση του συντονιστικού των επιστημονικών φορέων και των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 29/1 στις 19:30, με τους αγρότες από τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, που βρίσκονται στο μπλόκο του Κάστρου, για τον συντονισμό του αγώνα κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Στην αντιπροσωπεία των φορέων των επιστημόνων θα συμμετέχουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και οικονομολόγοι. Τη σχετική ανακοίνωση για τη συνάντηση στα μπλόκα, υπογράφουν οι εξής φορείς: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

«Τα εγκαίνια έγιναν από εμάς»

Νέο κύκλο συνελεύσεων ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής 29/1 και οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της συγκέντρωσής τους στις 28/1 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και δεν αποκλείουν να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Πάντως, η πρώτη αίσθηση για την συγκέντρωση, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περισσότερα από 20.000 άτομα, από 75 μπλόκα της Ελλάδας, είναι θετική, αφού όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σκοπός επετεύχθη και τα… εγκαίνια της Agrotica έγιναν από εμάς τους ίδιους τους αγρότες».

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στα περισσότερα μπλόκα θα ισχύει σήμερα η απόφαση της Σίνδου για κλείσιμο των δρόμων, συνόρων και άλλων κομβικών σημείων επί της εθνικής και Εγνατίας οδού στο χρονικό διάστημα 12:00-14:00, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια της ημέρας θα προκύψει από τις γενικές συνελεύσεις.

Προμαχώνας

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, κρατάει σε αποκλεισμό την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά. Τα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα κινούνται ελεύθερα, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά. Έκανε δε σαφές ότι τουλάχιστον έως και την προσεχή Τρίτη δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η κατάσταση.

Θεσσαλονίκη

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ, στο Δερβένι και τα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στο μπλόκο στα «πράσινα φανάρια» – τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» – παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ, ενώ το μπλόκο που στήθηκε στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα, θα κλείσει το βράδυ για μία ώρα (19:30-20:30).

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 οχημάτων και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων ένα όχημα ισοδυναμεί σε όγκο με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μισαηλίδη, στις 20:00 θα γίνει γενική συνέλευση για επανακαθορισμό των κινήσεων.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα κρατούν τον δρόμο κλειστό έως τις 18:00, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Αχιλλέα Καμπούρη.

Κόμβος Κερδυλλίων

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά για περίπου μισή ώρα κάθε φορά. «Δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας, κάτι που θα αποφασιστεί εντός της ημέρας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Δράμα

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο στον δρόμο προς Καβάλα, στη θέση Μάρμαρα του Σκαρή. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Κιλκίς

Στο νομό Κιλκίς, όπου βρίσκονται περισσότερα από 450 τρακτέρ στην εθνική Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, αποφασίστηκε, όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, μέρος του μπλόκου να κατευθυνθεί για το τελωνείο Δοϊράνης στις 12:30 και η υπόλοιπη δύναμη να ενισχύσει εκείνο των 180 τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στο τελωνείο των Ευζώνων.

Πέλλα

Στο νομό Πέλλας, πραγματοποιείται – όπως αποφασίστηκε – γενική συνέλευση όλων των μπλόκων, με σκοπό τη συσπείρωση των δυνάμεων. Έως τις 17:00 δεν προβλέπονται αποκλεισμοί δρόμων. Τονίζεται ότι στον νομό υπάρχουν μπλόκα στη σερβική γέφυρα στην είσοδο των Γιαννιτσών, στο Μελίσσι και στο Μαυροβούνι.

Πιερία

Στο νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, από τις 14:00 θα κλείσει η δίοδος συμβολικά μια ώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Πιερία έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ, στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες αποχωρούν και κατευθύνονται σε εκείνο του κόμβου Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Παναγιώτη Μεσαλά, το συγκεκριμένο μπλόκο θα κλείσει τον κόμβο επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και σε γενική συνέλευση θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του.

Δυτική Μακεδονία

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής των μπλόκων, Δημήτρης Μόσχος, κατά τη διάρκεια της μέρας θα γίνονται περιορισμένου χρόνου αποκλεισμοί των δρόμων, ενώ το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής και Νίκης θα μείνει κλειστό ως τις 14:00. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κοινωνία, ενώ οργανώνουμε και άλλες δράσεις, όπως ενημέρωση του κόσμου στις πλατείες, διανομή έντυπου υλικού με τα αιτήματά μας κλπ», είπε ο κ. Μόσχος.

Ήπειρος

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με τρίωρους αποκλεισμούς δρόμων. Ειδικότερα, το μπλόκο του Λούρου, στην Πρέβεζα, ενισχύθηκε από τις 28/1 και με πτηνοτρόφους, οι οποίοι, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθεί να τα υλοποιήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της ΕΕ και εξοντώνοντας τη μικρομεσαία πτηνοτροφεία σε όφελος των πολυεθνικών».

Στη Θεσπρωτία, η συντονιστική επιτροπή καλεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, το απόγευμα, όλους τους πολίτες και τους φορείς στο μπλόκο που στήθηκε πριν μία εβδομάδα στο λιμάνι, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα αιτήματα των αγροτών.

Εν τω μεταξύ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, με ψήφισμα που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, συμπαρίσταται και συμπαρατάσσεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με τους δίκαιους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειάς της». Ψήφισμα υποστήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων εξέδωσε και το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου.

Πελοπόννησος

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς, ενώ τα μπλόκα ενισχύονται και από άλλες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το ασφαλιστικό.

Από το μεσημέρι της Τρίτης παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, όπου είναι παραταγμένα πολλά τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας οι αγρότες της Αργολίδας.

Στη Λακωνία, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Μολάων, της Λίμνης Γυθείου, των Κροκεών και του Βλαχιώτη με μικρές δυνάμεις, αφού το πρωί τις 29/1 ενισχυμένοι και από άλλες επαγγελματικές τάξεις, που πλήττονται από το ασφαλιστικό, έχουν μεταφερθεί στον ανισόπεδο κόμβο Μονεμβασιάς επί της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου με δύναμη 100 τρακτέρ, 50 αγροτικά αυτοκίνητα και πάνω από 250 άτομα κι έχουν κλείσει και τους δύο δρόμους αποκόπτοντας κυριολεκτικά όλη τη νότια Λακωνία και προς Μονεμβασιά και προς Μάνη. Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο στις 11 το πρωί για μία ώρα, ενώ όλη την ημέρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν την εθνική οδό ανά μία ώρα.

Δυτική Ελλάδα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Αγρότες της Ηλείας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, οι αγρότες θα μοιράσουν σήμερα προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς και ταυτόχρονα θα τους ενημερώσουν για τις κινητοποιήσεις τους. 

Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00, ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00.

Κρήτη

Στους δρόμους για τρίτη ημέρα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο μπλόκο των Χανίων, στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, στα «Μεγάλα Χωράφια», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος ανακοίνωσαν πως, Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31/1, ο δρόμος θα κλείνει για μικρό χρονικό διάστημα από τις 12.00 το μεσημέρι και στις 5.00 το απόγευμα. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους, καλούν πολίτες και φορείς «να συστρατευθούν στον αγώνα τους».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού στα Χανιά, σωματεία και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν στον μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ την Πέμπτη 28/1 προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των καταστημάτων των Τραπεζών που υπάρχουν στην περιοχή, με γεωργικά μηχανήματα. Επίσης, συμμετείχαν στην τετράωρη κατάληψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Εξ άλλου, η «πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου» καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του Ηρακλείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών το Σάββατο 30/1, στις 10.00 το πρωί στο Γιόφυρο Ηρακλείου.

Παράλληλα, οι αγρότες προετοιμάζονται για το παγκρήτιο συλλαλητήριο και τον συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο στις 4 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.