15 εκατ. σε δύο δόσεις μέχρι τέλους του έτους από τον ΕΛΓΑ

Ποιες πληρωμές ΠΣΕΑ είναι προ των πυλών

Δεκαπέντε εκατομμύρια σε δύο δόσεις μέχρι τέλους του έτους από τον ΕΛΓΑ
-Διαφήμιση-
Delegate

Εντός του μήνα θα ξεκινήσει να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ (στους αγρότες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι) τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2016, καθώς και εκείνες παλαιότερων ετών, αφού στόχος τους Οργανισμού είναι να πιστωθούν έως το τέλος του 2016 περίπου 15 εκατ. ευρώ, με βάση τον προϋπολογισμό του. Τα παραπάνω έκανε γνωστά στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Αθανάσιος Ζαννιάς.

«Οι πρώτες αποζημιώσεις από αυτά τα 15 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, μπορεί και νωρίτερα. Ενδέχεται να έχουμε ετοιμάσει τα μισά και στις επόμενες 15 μέρες. Πιθανότατο είναι να πάμε σε δύο δόσεις και μέχρι 15 Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζανιάς.

Όσον αφορά τα ΠΣΕΑ (κρατικές οικονομικές ενισχύσεις), που περιμένουν πολλοί δικαιούχοι, ακόμα και από το 2011, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ μας δήλωσε ότι γι’ αυτά του 2011, του 2012 και του 2013 ο Οργανισμός «έχει λάβει περίπου 6 εκατ. ευρώ και περιμένουμε άλλα 9 εκατ. ευρώ. Μόλις πάρουμε και αυτά θα είμαστε έτοιμοι για τις πληρωμές. Αυτά τα ΠΣΕΑ αφορούν τον περονόσπορο και τις πυρκαγιές του 2013».

-Διαφήμιση-

Δεκαπέντε εκατομμύρια σε δύο δόσεις μέχρι τέλους του έτους από τον ΕΛΓΑΔεδομένου ότι το 2016 ήταν μια χρονιά που έλαβαν χώρα πολλά και μεγάλης έντασης καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ρωτήσαμε τον κ. Ζαννιά αν υπάρχει συνολική εικόνα των ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμα δεν υπάρχει συνολική εικόνα και περίγραμμα για τις ζημιές ώστε να ξέρουμε ακριβώς το ύψος των αποζημιώσεων του 2016, έτσι θεωρήσαμε ασφαλέστερο να δώσουμε ένα ποσοστό επί των αποζημιώσεων (τα 15 εκατ. δηλαδή), έως ότου ολοκληρωθεί η εικόνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή του στον Τύπο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Φ. Κουρεμπές, διευκρινίζοντας ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν υπό τις δύο αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και συγκεκριμένα:

  1. οι αγρότες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι
  2. θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία των ζημιών και να έχουν εκκαθαριστεί τα πορίσματα.

«Ο στόχος μας είναι να δοθούν όλα τα χρήματα που μπορούμε να δώσουμε μέχρι τέλος του 2016 (15 εκατ. ευρώ), με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Η πρόθεσή μας είναι να δοθούν τα χρήματα αυτά σε περισσότερους αγρότες γι’ αυτό και επιλέγουμε την πληρωμή μέσω προκαταβολών. Η εξόφληση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2017. Βασική μέριμνα του Οργανισμού παραμένει η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαννιάς, μιλώντας στην «ΥΧ» ανέφερε ότι ζημιές φέτος έχουν καταγραφεί τόσο σε δενδρώδεις όσο και σε εκτατικές καλλιέργειες. «Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ζημιών είναι η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα. Λιγότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη», συμπλήρωσε. Όσον αφορά το θέμα της πολυήμερης αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, μας έκανε γνωστό ότι πλέον «σταμάτησε και δεν έχουμε νέα προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, υπεγράφη και η συλλογική σύμβαση εργασίας από τον υπουργό προχθές, η οποία ήταν και ένα από τα αιτήματα για τη χρονιά του 2016 -2017. Οι κινητοποιήσεις όμως πήγαν πολύ πίσω το θέμα των αποζημιώσεων».