Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου:17 χρόνια στο πλευρό των μελισσοκόμων

Επιστολή προέδρου Ο.Μ.Σ.Ε στον Αποστόλου για τη μη ένταξη μελισσοκόμων στα σχέδια βελτίωσης

Το Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Τρίπολη, αποτελεί ένα από τα βασικά στηρίγματα των μελισσοκόμων, παρέχοντας πολυεπίπεδη στήριξη στη δράση των παραγωγών μελιού. Η απόφαση του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας να παραχωρήσει τον απαιτούμενο χώρο στα γραφεία του, το 2000, όταν άρχισε η λειτουργία του κέντρου, αποδείχτηκε στην πορεία σοφή. Από το 2003 μέχρι το 2008, το κέντρο λειτούργησε με τρείς γεωπόνους, παρέχοντας επιστημονική στήριξη σε όλους του μελισσοκόμους και αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο μεταξύ κράτους και παραγωγών. Εκείνη την εποχή, ο σημερινός επόπτης του κέντρου, Γιώργος Τσιάμπας, θυμάται ότι: «Μπορεί οι παραγωγοί να ήταν λιγότεροι, αλλά η παραγωγή τους ήταν ίση με τη σημερινή, για να μην πούμε μεγαλύτερη, λόγω μειωμένων κινδύνων από μολύνσεις». Το Κέντρο Μελισσοκομίας, το 2003, συνεργαζόταν με 17 συλλόγους και συνεταιρισμούς από όλη την Πελοπόννησο.

Σήμερα, όμως, μετά από μια πορεία δεκαπενταετίας, η μείωση που καταγράφεται είναι αισθητή, αφού έχουν μείνει τέσσερις συνεταιρισμοί και τέσσερις σύλλογοι, που αποτελούν και τον επαγγελματικό πυρήνα, μετά την αποχώρηση πολλών ερασιτεχνών.

Η παροχή υπηρεσιών του κέντρου είναι αμφίδρομη για όλους τους νομούς επιρροής, που είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Κορινθία, η Λακωνία και η Μεσσηνία. Ο Γιώργος Τσιάμπας μας εξηγεί: «Οι μελισσοκόμοι έχουν, όπως είναι φυσιολογικό, μια σειρά ερωτημάτων, που μπορεί να έχουν σχέση με αρρώστιες που εμφανίζονται μέχρι την εμπορία των προϊόντων ή τα προβλήματα που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές. Σε όλα αυτά, έρχεται το Κέντρο Μελισσοκομίας να τους στηρίξει. Παράλληλα, ενημερώνει το υπουργείο για κάθε νέο πρόβλημα που δημιουργείται, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα».

Επιδοτήσεις

Στην Αρκαδία είναι υπερήφανοι, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Πελοπόννησο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και έτσι η στήριξη της μελισσοκομίας είναι απόλυτα επιτυχής.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους παραγωγούς μελιού είναι ότι, με το πέρασμα του χρόνου, αυξάνεται το ενδιαφέρον τους για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε αυτόν τον τομέα, το Κέντρο Μελισσοκομίας παίζει καθοριστικό ρόλο, δείχνοντας τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσει ο παραγωγός. «Μέχρι τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δείχνει ενδιαφέρον για τις επιδοτήσεις που αφορούν την αντικατάσταση των κυψελών και τις μετακινήσεις των μελισσοσμηνών. Βασικό στοιχείο σε όλη την διαδικασία είναι η δημιουργία ενός σωστού φακέλου, που θα καθιστά απαγορευτική την απόρριψη», τονίζει ο κ. Τσιάμπας. Αναφέρει, ακόμη, πως κάθε χρόνο κατατίθενται περίπου 700 αιτήσεις από όλη την Πελοπόννησο, από μέλη που στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν πάνω από 120 μελισσοσμήνη στην κατοχή τους. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπεύθυνος του Κέντρου Μελισσοκομίας μας επεσήμανε: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τον μελισσοκόμο στην εμπορία του προϊόντος, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή στη μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια απέναντι σε μέλια που δεν είναι ελληνικά και έχουν χαμηλές τιμές». Το Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου στηρίζει την παραγωγή, ενημερώνοντας τόσο τα μέλη του όσο και τους καταναλωτές, οργανώνοντας ημερίδες κ.ά.

Εντυπωσιακή συμμετοχή στις δράσεις

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των μελισσοκόμων στις δράσεις του προγράμματος και η μεγάλη απορροφητικότητα των κονδυλίων που διατίθενται στη μελισσοκομία οφείλονται στη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας. Η Ελλάδα έχει πετύχει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ (μέσος όρος τριετίας 2012-2014: 98%), ενώ χώρες με μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία, όπως η Ισπανία, εμφανίζουν την αντίστοιχη χρονική περίοδο απορροφητικότητα που δεν ξεπερνά το 73%.