Οι αγρότες δεν χρειάζονται κομματικούς ή “εκδοτικούς” πάτρωνες

Σε συγκρουσιακό αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες έχει φτάσει η αντιπαράθεση του αγροτικού κινήματος με την κυβέρνηση για το θέμα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Δεκάδες μπλόκα έχουν στηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας, δρόμοι και εθνικές αρτηρίες κλείνουν κατά διαστήματα, και η Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο με το κλείσιμο των Τεμπών. Την ίδια ώρα ψύχραιμες φωνές ένθεν κακείθεν ζητούν διάλογο ΤΩΡΑ για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Στην κόψη του ξυραφιού!

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, δηλώνει διά στόματος του πρωθυπουργού ότι είναι ανοιχτή να συζητήσει με τους αγρότες και έτοιμη για «λογικές υποχωρήσεις», αλλά αρνείται κατηγορηματικά κάθε σκέψη για διάλογο από μηδενική βάση και χωρίς τις προτάσεις της στο τραπέζι. Με αποτέλεσμα, η ερμητικά κλειστή πόρτα του διαλόγου να εκτρέπει την αντιπαράθεση σε μονοπάτια επικίνδυνα για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή, αλλά και για την οικονομία και τη χώρα.

Δύο ακόμα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι ακροβατούμε στην κόψη του ξυραφιού. Από τη μια οι δανειστές, που καθυστερούν εσκεμμένα την αξιολόγηση και προβάλλουν τις γνωστές παράλογες απαιτήσεις, αξιοποιώντας και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική πλευρά. Εκβιάζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για ασφαλιστικές ρυθμίσεις, όπως περικοπές συντάξεων, που και την ύφεση θα θρέψουν, και την κοινωνία «θα τινάξουν στον αέρα». Και από την άλλη η πολιτική ελαφρότητα και οι κομματικές –και μικροκομματικές- «επενδύσεις» στον αγώνα των αγροτών, που αποσκοπούν να εκβιάσουν πολιτικές εξελίξεις λίγους μήνες μετά τις εκλογές, δημιουργώντας κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Δεν μπορεί τέλος να διαφεύγουν της προσοχής κανενός οι περιπλοκές που προκαλεί σε μια ήδη περίπλοκη και τεταμένη κατάσταση η όξυνση του προσφυγικού και η προσπάθεια αρκετών χωρών της Ευρώπης, που τις τελευταίες μέρες πήρε προκλητικό χαρακτήρα, από τη μια να υψώσουν τείχη, και από την άλλη να φορτώσουν στην Ελλάδα τις ευθύνες και το πρόβλημα. Μετατρέποντας τη χώρα σε κάδο ψυχών με ανυπολόγιστες συνέπειες. Στις συνθήκες αυτές, μετριοπαθή στελέχη από όλο το δημοκρατικό φάσμα, αλλά και εκπρόσωποι των κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποίηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν την κυβέρνηση από τη μια, που έχει την κύρια ευθύνη, «να ρίξει νερό στο κρασί της» και να ανοίξει ένα διάδρομο διαλόγου, χωρίς προαπαιτούμενα και τυπικά προσκόμματα. Αλλά και το αγροτικό κίνημα από την άλλη, όπως και το «κίνημα της γραβάτας», που αντιπαλεύουν τις κυβερνητικές προτάσεις, να απομονώσουν τις αδιάλλακτες φωνές και να συνδυάσουν, όπως γινόταν πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, τον αγώνα τους με το διάλογο.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το μεσημέρι, όπως πρώτο αποκάλυψε το ypaithros.gr, αντιπροσωπεία αγροτών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων πήγε στο Μαξίμου και κατέθεσε τις προτάσεις τους, στη βάση των οποίων προτίθενται να προχωρήσουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.