Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία

Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία». Με αυτή την φράση ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας στα εύθραυστα πλέον κοινωνικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπου είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της».

Τόνισε δε: «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους “α λα καρτ”».

Παρά την κρισιμότητα της Συνόδου, εκτιμάται ότι οι εργασίες της δεν θα αποφέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις διαβουλεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς η πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα ματαίωσε τη μετάβαση στη βελγική πρωτεύουσα του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Αποτέλεσμα, να ακυρωθούν η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας, αλλά και η 11μερής συνάντηση (10 κράτη-μέλη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με την Τουρκία.

Μη φιλική ενέργεια η αποστολή χωροφυλακής στα σύνορα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τσέχο ομόλογό του, Μπόχουσλαβ Σόμποτα, και σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις. Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκατάστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας, συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

Μέρκελ: Να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι θέλει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό από γερμανικής πλευράς. Όσον αφορά στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση». Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία» μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον «πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».

Και συμπλήρωσε: «Η Μ. Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος – μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει».

Φάιμαν: Όριο στον αριθμό των προσφύγων

Ωστόσο, η Αυστρία, όπως επέμεινε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να επιβάλλει όριο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της.

«Από πολιτική άποψη θα πω ότι θα επιμείνουμε σε αυτό. Η Σουηδία και η Γερμανία θα πρέπει να μιλήσουν η καθεμιά για λογαριασμό της, αλλά είναι αδιανόητο για την Αυστρία να υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο όλης της Ευρώπης», είπε ο Φάιμαν προσερχόμενος για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Έπειτα από (την υποδοχή) 100.000 προσφύγων δεν μπορούμε να πούμε στον λαό της Αυστρίας ότι απλά θα συνεχίσουμε έτσι», πρόσθεσε ο Φάιμαν.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σημερινή επιστολή του προς την κυβέρνηση της Αυστρίας προειδοποίησε τη Βιέννη πως η πρόθεσή της να επιβάλει ημερήσιο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στους οποίους θα επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της αντίκειται «σαφώς» στο κοινοτικό δίκαιο.

Με επίκεντρο το προσφυγικό η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα είχε συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο το προσφυγικό και τις εσωτερικές εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πάγια θέση του για το προσφυγικό στην καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της είπε ότι είναι θετικό για την χώρα ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό. Η κα Μέρκελ συμφωνεί με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων.

Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν. Η κα Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση – κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων – και στην διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ.
  
Σε δηλώσεις του, μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στην Σύνοδο, τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό. Τόνισα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της στην δημιουργία των δομών ελέγχου.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως στην πολιτική επανεγκατάστασης των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, να έρχονται οι πρόσφυγες κατά χιλιάδες καθημερινά και να έχουν εγκατασταθεί στις χώρες της Ευρώπης μόνο μερικές εκατοντάδες συνολικά.

Αναφέρθηκε και στον ρόλο της Τουρκίας σημειώνοντας ότι χωρίς την ενεργό ανάμειξή της, δεν θα μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. «Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε για εθνικές στρατηγικές. Στο προσφυγικό δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες» υπογράμμισε.