Γ. Παπαϊωάννου: «Κατάρτιση για να αυξήσω την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής μου»

Ο νικητής του διαγωνισμού του ypaithros.gr μίλησε για τους στόχους του μέσα από την κατάρτιση που θα λάβει και το όνειρό του να καινοτομήσει στον τόπο από τον οποίο κατάγεται, το χωριό Ανάβρα στην Αγιά Λάρισας.

papaioanou-agrotis-anavra-larisa

O 20χρονος Γιώργος Παπαϊωάννου ήταν ο νικητής του μεγάλου διαγωνισμού του ypaithros.gr, κερδίζοντας μία υποτροφία δύο ετών στο Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon, όπου θα σπουδάσει την ειδικότητα «Τεχνικός δενδροκομίας και εναλλακτικών δενδρωδών καλλιεργειών».

Έχοντας τελειώσει το ΕΠΑΛ Αγιάς, με ειδικότητα τη φυτική παραγωγή, ο Γιώργος πέρασε στο ΤΕΙ Λάρισας και το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, όπου πλέον διανύει το τρίτο έτος φοίτησης (σ.σ. και πάλι με ειδικότητα τη φυτική παραγωγή). Η γεωπονία τον ενδιέφερε λόγω του ότι κατάγεται από αγροτική οικογένεια. «Κύριο αντικείμενο της οικογένειάς μου ήταν η επαφή με τη γεωργία, καθώς δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή μήλων, κερασιών και ροδάκινων. Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα και θα ήθελα να γίνω συνεχιστής αυτής της ενασχόλησης».

Πώς μπορεί να τον βοηθήσει το ΙΕΚ Open Mellon σε αυτήν του την απόφαση; Ο ίδιος φαίνεται αρκετά συνειδητοποιημένος, όσον αφορά τα σημαντικά εφόδια που μπορεί να αποκομίσει από την εκπαιδευτική διαδικασία. «Το ΙΕΚ είναι εξαιρετικό για μένα, διότι εξειδικεύεται πάνω στη δενδροκομία, και υπάρχει μια πληθώρα γνώσεων πάνω σε όλες τις καλλιέργειες. Εγώ έχω ενδιαφέρον για τις οικογενειακές μου εκμεταλλεύσεις, στις οποίες θέλω να δραστηριοποιηθώ ως καλλιεργητής, αυξάνοντας την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Η φοίτηση στο ΙΕΚ μπορεί να βοηθήσει σε πρακτικά ζητήματα, όσο και σε επίπεδο θεωρητικών γνώσεων. Επίσης, σκέφτομαι ότι τα εφόδια που θα πάρω μπορούν να μου φανούν χρήσιμα και, μετέπειτα, ίσως για να κάνω ένα μεταπτυχιακό στη Φυτοπαθολογία ή στη Φαρμακολογία».

Στα μηλοειδή, με τα οποία ασχολείται η οικογένεια του Γιώργου, η οικονομική συγκυρία έχει δυσχεράνει τις συνθήκες για το αγροτικό επάγγελμα. «Το κόστος παραγωγής είναι επιβαρυμένο, αγγίζοντας τα 30 λεπτά, ενώ το προϊόν φεύγει σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 25-30 λεπτών από το χωράφι. Δεν καλύπτουμε, δηλαδή, ούτε τα βασικά έξοδα. Τώρα κάτι πάει να χτιστεί μέσω των Ομάδων Παραγωγών και θα πρέπει σίγουρα να τις αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε το έργο τους, για να φεύγουν τα προϊόντα σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Φέτος, η χρονιά ήταν καταστροφική, με τους όψιμους παγετούς να προκαλούν μεγάλες απώλειες, αφού σε μεγάλο ποσοστό μηλοειδών εμφανίστηκε ο λεγόμενος δακτύλιος παγετού, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να χάνουν την εμπορική τους αξία και να μένουν αδιάθετα».

Μέσω των γνώσεων που θα λάβει, ο Γιώργος ευελπιστεί να είναι σε θέση να διαχειρίζεται με τον βέλτιστο τρόπο τις μελλοντικές κρίσεις, που ενδέχεται να προκύψουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. «Σίγουρα υπάρχουν κάποια εφόδια, όπως τα νέα συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τις κλιματικές συνθήκες, που το να μαθαίνεις για αυτά είναι αρκετά πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα».

Τέλος, θεωρεί ότι θα έχει την ευκαιρία να εντρυφήσει σε καινοτόμες μεθόδους, ώστε –εκτός των άλλων– να περιορίσει το κόστος παραγωγής και να μειώσει τις ώρες εργασίας που απαιτούνται ανά καλλιέργεια. «Ο παραγωγός δεν θα πρέπει να παραμένει τόσες ώρες στην εκμετάλλευσή του. Είναι ύψιστης σημασίας αυτό».

«Το κράτος θα πρέπει να στέκεται έμπρακτα δίπλα στον αγρότη»

Για να αποκτήσουν όλα αυτά ουσιαστικό νόημα, ο νεαρός νικητής του διαγωνισμού του ypaithros.gr θεωρεί ότι το κράτος θα πρέπει να στέκεται έμπρακτα δίπλα στον αγρότη. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί μόνο στον πρωτογενή τομέα. Η στήριξη στον Έλληνα παραγωγό θα δώσει το έναυσμα, ώστε να λειτουργήσουν και οι επόμενοι τομείς παραγωγής, δηλαδή η μεταποίηση και η παροχή υπηρεσιών. Από εκεί πιστεύω ότι θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του τόπου μας», επισημαίνει ο Γιώργος Παπαϊωάννου.