Ασφυκτικές πιέσεις φέρνει η ΤΤΙP στον αγροτικό τομέα, τόνισαν οι εκπρόσωποι φορέων

Ριγμένοι από τη Διατλαντική Συμφωνία (TTIP) Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες

Τη μεγαλύτερη πίεση από την ευρωπαϊκή διατλαντική συμφωνία (ΤΤΙΡ) και την TISA , που αφορά στις υπηρεσίες, εφ΄ όσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και εφαρμοστούν, ο αγροτικός τομέας, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους φορέων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για τις συμφωνίες TTIP και TISA.

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές ανέφεραν πως θα υπάρξει ασφυκτική πίεση  προς τον αγροτικό τομέα, καθώς υπάρχει μικρός κλήρος και μεγάλα κόστη και στα ΠΟΠ ενώ ανάλογες θα είναι οι πιέσεις και προς τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, αφού η Ελλάδα υπολείπεται όχι μόνο της Αμερικής αλλά και του μέσου κοινοτικού όρου σε μεγέθη αγροτικών μονάδων και  επιχειρηματικότητας.

Από τους εξαγωγικούς φορείς, εκπρόσωποι, τόσο από τον ΠΣΕ, η Χριστίνα Σακελλαρίδη, όσο και από τον ΣΕΒΕ, η Βασιλική Λούτζη αναφέρθηκαν στις θετικές επιλογές για το εξαγωγικό εμπόριο και στο γεγονός ότι είναι υπέρ της συμφωνίας αλλά και στις πιέσεις που πρόκειται να ενταθούν σε ό, τι αφορά στα αγροτικά προϊόντα. Γενικά, οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των ΠΟΠ και των ΠΓΕ αλλά και στην αδυναμία προστασίας τους αν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται.

Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις και από πλευράς των εκπροσώπων φορέων καταναλωτών, που τόνισαν πως πρέπει να φύγει από τη συμφωνία ο όρος για την Αρχή της προφύλαξης, που καλύπτει τις εταιρίες, αλλά οδηγεί σε αδυναμία και υπερχρέωση ολόκληρες κυβερνήσεις. Αναφορές έγιναν και για το ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών αλλά και στις απόψεις των Αμερικανών, που δεν θέλουν σημάνσεις στα τρόφιμα.

Όλοι τόνισαν ότι τα κείμενα δεν είναι όλα ανοιχτά και η συμφωνία η οποία επίκειται έχει κρυφή ατζέντα, εξαιτίας των Αμερικανών. Μάλιστα η Ναταλία Τσιγαρίδου, εκπρόσωπος της Greenpeace ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με Ευρωπαίους συμμάχους της, ώστε αυτή η συμφωνία να μην προχωρήσει.

Αίσθηση έκανε και η ομιλία του Νίκου Κατσαρού από την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας , ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ορμονικούς διαταρράκτες (αυξητικές ορμόνες), κάτι που αφορά στο 40% των εξαγωγών των ΗΠΑ που σήμερα λόγω της αυστηρής κοινοτικής νομοθεσίας δεν εγκρίνονται.   Οι ενδοκρινείς διαταρράκτες προκαλούν επιδράσεις στον οργανισμό ακόμη και αν βρίσκονται σε απειροελάχιστες ποσότητες και αυξάνονται αν η έκθεση είναι συνεχής. 

Ο κ. Κατσαρός επεσήμανε ότι τα μεγέθη της Αμερικής, ειδικά στην Κτηνοτροφία , είναι τελείως διαφορετικά και από τη συμφωνία θα ωφεληθούν μόνον οι πολυεθνικές εταιρίες, αφού ο μέσος Αμερικανός κτηνοτρόφος έχει υπερπολλαπλάσια παραγωγή ακόμη και από έναν Ευρωπαίο.

Άννα Στεργίου