3 παραδείγματα συνεργασιών που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του αγροτικού τομέα

Ο τρόπος που η συνεργατικότητα προωθεί την καινοτομία

Ένας αγρότης, ένας σύμβουλος και ένας επιστήμονας μπορούν να βελτιώσουν προς το καλύτερο τον αγροτικό τομέα, ο καθένας με τις γνώσεις και τις πρακτικές που διαθέτει. Για να μπορέσουν, όμως, να μεταδώσουν ο ένας στον άλλον τις τεχνικές αυτές πρέπει να συνεργαστούν. Να αποτελέσει, δηλαδή, ο καθένας έναν μικρό κρίκο μιας αλυσίδας που θα αλλάξει την παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα και θα προωθήσει την καινοτομία.

Οι επιχειρησιακές ομάδες καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από την Αγροτική Αναπτυξιακή Πολιτική της ΕΕ, έχουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Να φέρουν σε επαφή ανθρώπους της πράξης, της επιχειρηματικότητας και της επιστήμης.

Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας (EIP-AGRI), στο πλαίσιο της οποίας μοιράζονται τα αποτελέσματα κάθε επιχειρησιακής ομάδας, κατέγραψε την πρόοδο και τα αποτελέσματα της συνεργασίας που έχει επιτευχθεί μέσω των ομάδων. Αν και τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών ομάδων καινοτομίας είναι φανερά οι Έλληνες αγρότες δεν βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που τα απολαμβάνουν.

ΓΑΛΛΙΑ

Συνεργασία γεωπονικών σχολών και συνεταιρισμών για ορθολογική άρδευση

Σύγχρονα συστήματα άρδευσης και εργαλεία λήψης αποφάσεων που θα βελτιστοποιήσουν τη χρήση των υδατικών πόρων, έχουν στη διάθεση τους οι καλλιεργητές μήλου, δαμάσκηνου, σταφυλιού και ακτινιδίου στο νομό Ταρν-ε-Γκαρόν της Γαλλίας. Η Επιχειρησιακή Ομάδα ArboNovateur που αποτελείται από παραγωγούς, γεωργικές σχολές και γεωργικά επιμελητήρια έχει ως στόχο την εύρεση και την προώθηση των συστημάτων αυτών ώστε να γίνει πιο αποδοτική η χρήση του νερού. Προσπαθούν, επίσης, να βρουν τρόπους μείωσης της χρήσης των φυτοφαρμάκων. «Οι τοπικές οργανώσεις παραγωγών και οι περιφερειακές αρχές, αν και δεν είναι μέλη της ομάδας, μοιράζονται τα αποτελέσματα για να προσεγγίσουν όσους περισσότερους αγρότες μπορούν», αναφέρει ο γεωργικός σύμβουλος Jean-François Larrieu, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα.

orthologiki-ardeusi-gallia
Παραδείγματα συνεργασιών στην Ευρώπη που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του αγροτικού τομέα

Εκτός, όμως από τα παραπάνω, οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα των μελών προωθούνται μέσω των τοπικών αρχών σε σχολεία και καταναλωτές. «Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο για να γνωρίσει το καταναλωτικό κοινό τα οφέλη της παραγωγής προϊόντων μειωμένων εισροών», καταλήγει ο Jean-François Larrieu.

Γερμανία-Ολλανδία για την καινοτομία στη βιολογική γεωργία

Τις δυνάμεις τους για τη μείωση της απώλειας των θρεπτικών ουσιών σε βιολογικά εδάφη ένωσαν μία επιχειρησιακή ομάδα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στη Γερμανία και ένα από τα μέλη της στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Louis Bolk.

Στόχος της επιχειρησιακής ομάδας ήταν να προσφέρει στους παραγωγούς ένα εργαλείο που θα συγκρατούσε στο έδαφος όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η επαφή τους με το Ινστιτούτο στην Ολλανδία απέδειξε πως όχι μόνο υπήρχαν έρευνες σχετικές με το θέμα αλλά είχε δημιουργηθεί και ένα εργαλείο υπολογισμού του αζώτου στο χωράφι τόσο για τη βιολογική όσο και για τη συμβατική γεωργία. 

germania-ollandia-kainotomiaΤο συγκεκριμένο εργαλείο συλλέγει δεδομένα για τον καιρό, τη σύσταση του εδάφους και τη χρήση των εισροών. Πλέον, το εργαλείο προσαρμόζεται και στα εδάφη των καλλιεργητών της Γερμανίας.   

Συνεταιρισμοί Εσθονίας-Φινλανδίας-Ιταλίας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών

«Πολλοί Εσθονοί αγρότες, ερευνητές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας είπαν ότι είχαν σαφή ανάγκη και ενδιαφέρον να συνεργαστούν με εταίρους από άλλες χώρες. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και το άνοιγμα νέων αγορών», αναφέρει ο Konstantin Mihhejen από το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο της Εσθονίας.

Αυτή ήταν, λοιπόν, η αφορμή για την Εσθονία να βγάλει κάλεσμα για τη συγκρότηση επιχειρησιακών ομάδων με διασυνοριακή συνεργασία. Το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, ήταν η συνεργασία με συνεταιρισμούς τόσο από την Φινλανδία όσο και την Ιταλία για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής και της μείωσης του κόστους.

Και στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε παλαιότερα δημοσιεύματά της η «Ύπαιθρο Χώρα», έχει θέσει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο δημιουργίας επιχειρησιακών ομάδων έως το 2020. Με βάση τα στοιχεία του σχετικού διαγράμματος, η Ελλάδα έχει θέσει τον τρίτο πιο φιλόδοξο στόχο της Ευρώπης, δηλαδή να λειτουργήσουν έως το 2020, 435 συνολικά Ομάδες καινοτομίας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της EIP-AGRI η Ελλάδα δεν έχει συστήσει καμία επιχειρησιακή ομάδα καινοτομίας.

Σύσταση Επιχειρησιακών Ομάδων που προβλέπονται στα ΠΑΑ 2014-2020 των χωρών μελών