35,6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης

Σαφής η βούληση των αναπτυξιακών φορέων του νησιού να μην πάνε χαμένα τα χρήματα του Leader

35,6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ελπίδα και αισιοδοξία για δύο ευαίσθητους τομείς, στους οποίους στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας του νησιού, καλλιεργεί η χρηματοδότηση για επενδύσεις ύψους 35,6 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν στην Κρήτη μέσω των τεσσάρων αναπτυξιακών εταιρειών του νησιού και του ΟΑΚ από τα προγράμματα Leader και Αλιείας.

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, που εξήγησε ότι αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για ολόκληρο το νησί, διευκρινίζοντας ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, μέσα από τη συνεργασία των φορέων, να επιχειρηθεί όχι απλώς να απορροφηθεί το ποσό αυτό, αλλά να επεκταθεί από το ταμειακό απόθεμα, προκειμένου να γίνουν σημαντικά έργα τόσο σε επίπεδο αγροτικής ανάπτυξης όσο και για την αλιεία, που μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα.

-Διαφήμιση-

Το ποσό που ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη αφορά επενδύσεις για χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων στους δήμους – ανάπτυξη υπαίθρου, της αλιείας, στους τομείς του τουρισμού, της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και σε καινοτόμες βιώσιμες δράσεις. Τα 35,6 εκατ. ευρώ θα «οδηγηθούν» σε όλη την Κρήτη, καθώς ανά φορέα υλοποίησης διατίθενται ως εξής:

  • Αναπτυξιακή Ηρακλείου: 15.000.000
  • Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης: 7.150.000
  • Αναπτυξιακή Λασιθίου: 6.750.000
  • ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ (Ρέθυμνο): 6.700.000

Σύνολο Leader και Πρόγραμμα Αλιείας: 35.600.000 ευρώ

35,6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της ΚρήτηςΣε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε μνεία της εξαιρετικής σχέσης που υπάρχει με όλες τις Αναπτυξιακές, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε πώς θα απορροφήσουμε τους σημαντικούς αυτούς οικονομικούς πόρους και πώς θα μπορέσουμε να πάρουμε επιπλέον χρηματοδότηση από το αποθεματικό που υπάρχει». Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο δεν είχαν απορροφηθεί όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και συμπλήρωσε ότι «οι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις, αφού έχει αποδειχτεί ότι ο ιδιωτικός τομέας με τη συνεργασία μας καταφέρνει πολλά περισσότερα για την ανάπτυξη της Κρήτης».

Τον στόχο για τη σωστή κατάρτιση της ομάδας διαχείρισης πρόταξε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Φ. Καζάκης: «Ο ΟΑΚ διαχειρίζεται το Leader και την αλιεία για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και για τους δυτικούς δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και πρόκειται για χρηματοδότηση 7,15 εκατ. ευρώ. Θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των δήμων και των ιδιωτών και στόχος μας είναι η μέγιστη απορρόφηση, διεκδικούμε πρόσθετους πόρους. Στόχος τώρα είναι να καταρτιστεί σωστά η ομάδα διαχείρισης, ούτως ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας γρήγορα το έργο και να διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την ανάπτυξη της υπαίθρου μίλησε ο πρόεδρος Αναπτυξιακής Λασιθίου και δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γ. Στεφανάκης, τονίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να ενεργοποιηθεί δραστικά η ανάπτυξη στην ύπαιθρο. Έχουμε συστήσει μια επιτροπή για το Leader, που αποτελείται από το σύνολο των παραγωγικών τάξεων του νομού, των αγροτών, των αλιέων, τουριστικών φορέων, τους νέους, γυναικείους συνεταιρισμούς κ.ά., με συνολική χρηματοδότηση 6,75 εκατ. ευρώ. Ο σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις στους ΟΤΑ για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στους νέους και στους ανέργους, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της νεανικής επιχειρηματικότητας, με καινοτόμες βιώσιμες δράσεις».

Ο πρόεδρος ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης και δήμαρχος Ανωγείων, Μ. Καλλέργης, υπογράμμισε ότι  «το δικό μας χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, αφορά χρηματοδοτήσεις δράσεων γεωργικής ανάπτυξης, ένα πολυτομεακό πρόγραμμα εστιασμένο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής και πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να δώσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα στον πρωτογενή μας τομέα, με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή «έχει ενιαία χαρακτηριστικά σε οικονομικό πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο και θα επιδιώξουμε την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών τάξεων με ειδικά κριτήρια σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Μ. Κοκοσάλης, εξάλλου έθεσε ως στόχο την εκτέλεση όσο το δυνατόν περισσότερων έργων σε επίπεδο ΟΤΑ, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. «Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ήταν πρώτη στην Ελλάδα σε απορροφητικότητα και θα επιδιώξουμε να πάρουμε και περισσότερα κονδύλια από το αποθεματικό, ώστε να τα διαχειριστούμε στο μέλλον. Τα έργα που θα ενταχθούν στο δημόσιο κομμάτι θα πρέπει να είναι ώριμα και να έχουν γίνει μελέτες, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων και στους διαγωνισμούς. Έτσι, θα μπορέσουμε, στη συνέχεια, να ζητήσουμε πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και αυτό ισχύει και για τις προτάσεις των ιδιωτών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκοσάλης.

-Διαφήμιση-
Delegate