2 ελληνικές συμμετοχές στο «Future farmers in the spotlight» (video)

Η πρωτοβουλία «Future farmers in the spotlight», ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να βρεί νέους αγρότες με καινοτόμες ιδέες

Μία νέα πρωτοβουλία ευελπιστεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τη νέα γενιά αγροτών. Η EIP-AGRI παρουσιάζει επιτυχημένα παραδείγματα νέων αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι και Έλληνες, ώστε να δοθεί ώθηση σε ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν και να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

adelfia-mpelia-neoi-agrotes-eip-agri
Τα αδέλφια Μπελιά, photo: future-farmers.net

Η πρωτοβουλία «Future farmers in the spotlight» μοιράζεται ιστορίες νέων αγροτών που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Εμπνευστές της ιδέας ήταν ο Joris van der Kamp και η Juliane Haufe από την Ολλανδία, οι οποίοι θέλησαν να γίνουν αγρότες χωρίς, όμως, να διαθέτουν οικογενειακή εκμετάλλευση. Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως οι δυσκολίες και τα προβλήματα για κάποιον νεοεισερχόμενο στον αγροτικό τομέα είναι πολλά. Σύμφωνα με τους ίδιους, «μόνο το 7% όλων των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτω των 35 ετών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς αγρότες είναι άνω των 55 ετών. Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολύ πιθανό ότι σε δέκα χρόνια θα έχουμε χάσει τους μισούς αγρότες μας στην Ευρώπη», υποστηρίζουν.

Ωστόσο, ο Joris και η Juliane πιστεύουν ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός νέων που θέλει να ενταχθεί στον αγροτικό τομέα, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει απορίες σχετικά με το πώς θα ξεκινήσει, πώς θα καταστήσει την εκμετάλλευσή του βιώσιμη και πώς θα εξασφαλίζει ένα επαρκές εισόδημα.

Η πρωτοβουλία, λοιπόν, «Future farmers in the spotlight», ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να βρει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα μέσω νέων αγροτών που υιοθέτησαν καινοτόμες ιδέες για την εμπορία των προϊόντων τους, διερεύνησαν εξειδικευμένες αγορές, ανέπτυξαν «νέες» σχέσεις με τους καταναλωτές και αξιοποίησαν καινοτόμους τρόπους πρόσβασης στη γη και στο κεφάλαιο.

Οι Έλληνες νέοι αγρότες που συμμετέχουν

Δύο από τους 16 νέους αγρότες που έχει επισκεφθεί η πρωτοβουλία είναι Έλληνες. Η Σερίνα Καψωριτάκη, αφού εργάστηκε για λίγο στην Αγγλία, επέστρεψε στην Κρήτη, όπου άρχισε να καλλιεργεί αρωματικά φυτά και φαρμακευτικά βότανα.

Η Σερίνα χρησιμοποίησε ένα μικρό κομμάτι γης που ανήκε στην οικογένειά της και το οποίο μέχρι τότε δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Πήρε μοσχεύματα χωρίς να ξεριζώσει ούτε ένα βότανο από τις περιοχές του Καθαρού, των Λιμνών, του Καλού Χωριού και του Καβουσίου στην Κρήτη. Έφτιαξε φυτώρια σε θερμοκήπιο και έπειτα τα μεταφύτευσε σε γραμμικό σύστημα με αυτόματα ποτίσματα στα 6 στρέμματα του αγρού, που είχαν διαμορφωθεί κατάλληλα.

Μάλιστα, η νέα αγρότισσα δεν έμεινε μόνο στην παραγωγή, αλλά έφτιαξε και ένα εργαστήριο, όπου γίνεται η ξήρανση, το καθάρισμα, το άλεσμα και η τυποποίηση των βοτάνων.

Η δεύτερη περίπτωση Ελλήνων είναι αυτή των αδελφών Μπελιά, οι οποίοι διαθέτουν αμπελώνες και ένα οινοποιείο-αποστακτήριο με σύγχρονο εξοπλισμό στα Μελίσσια Κοζάνης, το οποίο παράγει οίνο από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

Ο παππούς τους ήταν αμπελουργός στην Κωνσταντινούπολη και το 1922 έφερε μερικές από τις ποικιλίες κρασιών στην Ελλάδα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών και εξάγει στο εξωτερικό.

Ο Χρήστος Μπελίδης (32), ο Μιλτιάδης Μπελίδης (30) και ο Θεόδωρος Μπελίδης (20) διαχειρίζονται τον αμπελώνα και το οινοποιείο-αποστακτήριο μαζί με τον πατέρα τους, Απόστολο Μπελίδη.

Οι αδελφοί Μπελλιά θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της οικονομικής στήριξης από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ο Μιλτιάδης συμβουλεύει τους νέους αγρότες να μην στηρίξουν την δημιουργία της επιχείρησή τους σε αυτή την χρηματοδότηση. «Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία στην Ελλάδα που – θα χρειαστεί πολύς χρόνος τόσο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όσο και να λάβει τη χρηματοδότηση της αποπληρωμής από την Ευρωπαική Ένωση».

Δείτε τα video με τις ελληνικές συμμετοχές