Οι τέσσερις τεχνολογίες που αλλάζουν την αγροδιατροφή

Ο αγροτικός τομέας μένει πίσω στις επενδύσεις

eufis-georgia-akriveias

Τη στιγμή που οι επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τη χρήση νέων τεχνολογιών έχουν ξεπεράσει τα 145 δισ. δολάρια τα τελευταία οκτώ χρόνια, στον αγροδιατροφικό τομέα ο αριθμός αυτός φτάνει μόλις στα 14 δισ. δολάρια. Η διαφορά αυτή καταδεικνύει, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, την αδυναμία του αγροτικού κλάδου να εκμεταλλευτεί τις αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2010, τα 14 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί σε 1.000 νέες νεοφυείς επιχειρήσεις συγκεκριμένων τεχνολογιών στον αγροτικό κλάδο, με αυτές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να ξεπερνούν τις 18.000.

Στόχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μέσω της έκθεσης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, είναι να αναδείξει τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, δίνοντας ώθηση στους φορείς χρηματοδότησης να εστιάσουν σε αυτές. Η έκθεση επικεντρώνεται στη χρήση της καινοτομίας στα συστήματα τροφίμων, αναγνωρίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε τεχνολογίες που θα ευνοούν τις μικρές εκμεταλλεύσεις, να δημιουργηθούν νέες και τολμηρές πολιτικές, να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των πόρων, να επηρεαστούν θετικά οι καταναλωτικές συμπεριφορές και να προωθηθεί η συνεργασία.

Οι τεχνολογίες που θα συμβάλουν στην αλλαγή του αγροδιατροφικού συστήματος

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μέσω μια αναλυτικής διαδικασίας και έρευνας εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως που χρησιμοποιούν διάφορα είδη τεχνολογιών, κατέληξε σε καινοτομίες που θα μπορούσαν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Παρακάτω παρουσιάζονται τα οφέλη μερικών από αυτές σε αριθμούς.

  1. Ευφυής Γεωργία

Τα επόμενα χρόνια, η ευφυής γεωργία θα μπορούσε να ωφελήσει από 80-150 εκατομμύρια αγρότες να παράγουν με ακρίβεια και μειωμένο κόστος. Συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολογίζει πως ο αγροτικός τομέας θα είναι σε θέση να παράγει 100-300 εκατ. τόνους περισσότερα προϊόντα, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής από 40 έως 100 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, η χρήση νερού μπορεί να μειωθεί κατά 50-180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτά τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το γεγονός ότι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα τηλεπισκόπησης, όπως οι δορυφορικές εικόνες και οι μετεωρολογικοί σταθμοί στο χωράφι, με την επιφύλαξη πως οι εταιρείες θα προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα κάθε αγρότη.

Προκειμένου αυτή η τεχνολογία να ωφελήσει τους μικρούς παραγωγούς, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν συστήματα γεωργίας ακριβείας, που θα είναι κατάλληλα για τις συνθήκες τους, αλλά και την οικονομική τους κατάσταση.

  1. Κινητές τεχνολογίες

Οι τεχνολογίες που προσφέρονται μέσω κινητών τηλεφώνων επιτρέπουν στους αγρότες να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με την επιλογή και τη διαθεσιμότητα σπόρων, αλλά και όλων των υπόλοιπων εισροών, να λαμβάνουν καλύτερα τις καιρικές προβλέψεις, αλλά και να ενημερώνονται για τις βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν για τις καλλιέργειές τους.

texnologies-agrotikos-tomeasΕάν αποκτήσουν πρόσβαση 275-350 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις περίπου στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μέχρι το 2030, θα μπορούσαν να παραχθούν 250-500 εκατομμύρια περισσότεροι τόνοι τροφής, με το εισόδημα των αγροτών να αυξάνεται κατά 100-200 δισ. δολάρια, αύξηση κατά 3%-6% του συνόλου αξίας παραγωγής.

  1. Διαδίκτυο των πραγμάτων

Το διαδίκτυο των πραγμάτων, που βασίζεται στο δίκτυο και την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών, καθιστά δυνατή την ανίχνευση των προϊόντων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και το περιβάλλον μεταφοράς και αποθήκευσης σε πραγματικό χρόνο. Αν το διαδίκτυο των πραγμάτων χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 50% έως 75%, θα περιοριστούν οι απώλειες κατά τη διαδικασία μεταφοράς και παράδοσης. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 10-50 εκατ. ευρώ λιγότερους τόνους τροφίμων.

  1. Βιολογική προστασία καλλιεργειών

Η καινοτομία της χρήσης ωφέλιμων εντόμων για τη βιολογική καταπολέμηση φυτοφάγων εντόμων και ασθενειών μπορεί να μειώσει τη χρήση εισροών, δίνοντας την ευκαιρία στο έδαφος να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά.

viologiki-prostasia-me-xrisi-entomonΕάν 15-50 εκατομμύρια αγρότες χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο έως το 2030, θα μπορούσαν να παραχθούν 10-50 εκατομμύρια περισσότεροι τόνοι τρόφιμα.