Mέχρι 40% μειώνεται η πατατοκαλλιέργεια στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου

Την ώρα που οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν αιγυπτιακή πατάτα, η ΠΓΕ Νευροκοπίου πουλήθηκε φέτος έως και 6 λεπτά με μέσο όρο τα 10-12 λεπτά.

Την ώρα που οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν αιγυπτιακή πατάτα, η ΠΓΕ Νευροκοπίου πουλήθηκε φέτος έως και 6 λεπτά με μέσο όρο τα 10-12 λεπτά. Το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 25 λεπτά, με δεδομένο ότι τα έξοδα είναι 1.000 ευρώ/στρέμμα, ενίοτε και περισσότερο, καθότι πέρυσι ήταν μια χρονιά έντονης λειψυδρίας. «Η ζημιά είναι στο 50%, άρα υπάρχει έλλειψη ρευστότητας σε όλους τους παραγωγούς που είναι ανοιχτοί σε γεωπόνους, δάνεια κ.λπ.», εξηγεί στην «ΥΧ» o αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου, Βασίλης Καστίδης. Συνέπεια αυτών είναι φέτος η παραγωγή να βαίνει μειωμένη κατά 30%-40% συγκριτικά με πέρυσι. Μολαταύτα, έμποροι διαδίδουν ότι φέτος θα είναι πατατοχρονιά, όπως μεταφέρουν παραγωγοί στην «ΥΧ».

Ο κ. Καστίδης υποστηρίζει ότι πέρυσι το πρόβλημα ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, καθώς δεν διατέθηκαν οι ποσότητες που έπρεπε, προσθέτοντας ότι «σε αυτό συντελεί ο μη έλεγχος των ελληνοποιήσεων. Έμποροι έρχονται, παίρνουν 2-3 τιμολόγια και φέρνουν ολόκληρα καράβια».

Το 2017, σπάρθηκαν στο Νευροκόπι 33.000 στρέμματα που έδωσαν παραγωγή 120.000 τόνους, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν 300.000 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου. Οι παραγωγοί, που στηρίζονται παραδοσιακά στη μονοκαλλιέργεια της πατάτας, βλέπουν την ίδια στιγμή τα έσοδα να διαμορφώνονται στο μισό των εξόδων τους.

Όπως εξηγούν οι παραγωγοί, η χρονιά που διανύουμε θα κρίνει και την επιβίωσή τους, καθότι οι ίδιοι έχουν απογοητευτεί από άλλες καλλιέργειες που δοκίμασαν, αλλά δεν ευδοκίμησαν. Μάλιστα, σημειώνουν πως το επόμενο μεταναστευτικό κύμα θα προέλθει από το Νευροκόπι την τριετία που ακολουθεί.

Ως μόνη λύση, ο κ. Καστίδης προσδοκά τη δημιουργία μιας μονάδας μεταποίησης από ιδιώτη στην περιοχή. «Από την πατάτα γίνεται πατατάλευρο, οινόπνευμα, προτηγανισμένη» και, όπως εξηγεί, τα υποπροϊόντα της αμυλοβιομηχανίας χρησιμοποιούνται ως λιπάσματα, ενώ υπάρχουν και ποτά, όπως η βότκα, που γίνονται από πατάτα.