Διπλή κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μ. Τζελέπη για τον επανακαθορισμό των όρων επιλεξιμότητας των παραγωγών ρυζιών για τη συνδεδεμένη ενίσχυση

Μ.Τζελέπης: Να απαντήσει το ΥπΑΑΤ για τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Με διπλή Κοινοβουλευτική Παρέμβαση, Αναφορά και Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πιέζει για την τροποποίηση του ισχύοντος Νομικού πλαισίου και τον επανακαθορισμό των όρων επιλεξιμότητας των παραγωγών ρυζιού για την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ειδικότερα, στην  Αναφορά και Ερώτηση του, ο κ. Τζελέπης τονίζει ότι: «Στην υπ’ αριθμόν 924/21-5-2015 Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Τεύχος Δεύτερο) στο άρθρο 3, καθορίζονται οι όροι επιλεξιμότητας για τους δικαιούχους της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού. Ένας από τους όρους επιλεξιμότητας των παραγωγών ρυζιού είναι η παράδοση μέχρι τις 28/2/2016 τιμολογίου πώλησης 400kg/ στρέμμα».

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Βουλευτής, «στον Νομό Σερρών καλλιεργούνται περίπου 39.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 24.000.000 κιλά και παραμένει αυτή την στιγμή αδιάθετη, οπότε γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι είναι ανέφικτη η απορρόφηση των απαιτούμενων ποσοτήτων μέχρι τον Φεβρουάριο προκειμένου να παραδοθούν τα τιμολόγια πώλησης και για να μπορέσουν και οι παραγωγοί ρυζιού του Νομού Σερρών να καταστούν  δικαιούχοι της συνδεμένης ενίσχυσης για το ρύζι».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη, η εφαρμογή του άρθρου 3 της 924/21-5-2015 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης έχει ήδη δημιουργήσει, λόγω της σοβαρής ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας, σοβαρά προβλήματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην αγορά του ρυζιού, καθώς η τιμή του ρυζιού είναι κάτω από το κόστος παραγωγής του 0.20Λ.-0.29Λ./ κιλό, όταν τον προηγούμενο χρόνο την ίδια εποχή η τιμή του ήταν 0.40Λ.-45Λ./κιλό, ενώ στα ράφια λιανικής πώλησης οι τιμές έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Επειδή, κατά τον Βουλευτή στη σημερινή, δύσκολη, οικονομική συγκυρία πρέπει να στηρίζουμε τους παραγωγούς και να τους παρέχουμε τα κίνητρα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους σημαντικά στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη με την εγχώρια παραγωγή υψηλής ποιότητας ρυζιού, ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει εάν προτίθεται να προβεί στην θέσπιση μιας πιο ευέλικτης, νομοθετικής ρύθμισης για τον επανακαθορισμό των «όρων επιλεξιμότητας» (ιδιαίτερα ως προς την επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 28.2.2016) των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού λαμβάνοντας υπόψη και τα κατά τόπους χαρακτηριστικά των Νομών στο σύνολο της Επικράτειας, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει, εάν είναι θετικός ως προς το πλαίσιο της υιοθέτησης μιας τέτοιας λύσης, πότε προτίθεται να καταθέσει την προτεινόμενη Νομοθετική ρύθμιση.