Α. Τσίπρας: «Οι δρόμοι της ενέργειας περνούν από την Ελλάδα» – Προανήγγειλε απορρύπανση στον Ασωπό και πράσινο τέλος στο νερό

Αλέξης Τσίπρας: «Οι δρόμοι της ενέργειας περνούν από την Ελλάδα» - Προανήγγειλε απορρύπανση στον Ασωπό και πράσινο τέλος στο νερό
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και προς τους αγρότες,  κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου,  Δημήτρη Τζανακόπουλου.  Στον πυρήνα της ομιλίας του πρωθυπουργού η άποψη ότι η Ελλάδα είναι πλέον η χώρα, στην οποία μπορεί να επενδύσει κάποιος με ασφάλεια και ήδη υπάρχουν επενδυτικές βλέψεις και κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας.

«Θέλουμε να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος ειρήνης και σταθερότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, κτηματολόγιο ώστε η χώρα να καταστεί θελκτική για τους επενδυτές, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς και την ίδια στιγμή να διευκολυνθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας με μείωση του κόστους παραγωγής.  

-Διαφήμιση-

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί ή και σχεδιάζονται, που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, και θα δώσουν ώθηση σε ελληνικές και ξένες επενδύσεις με την ολοκλήρωση δασολογίου – κτηματολογίου αλλά και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μάλιστα εξαπέλυσε πυρά και προς την αντιπολίτευση, ότι ενώ ήθελε να είναι στην Ευρώπη, είμαστε πίσω στο χωροταξικό για τις επενδύσεις και στο ενεργειακό ενώ απέφευγε τόσα χρόνια να υλοποιήσει το θέμα των δασικών χαρτών.

Ο πρωθυπουργός έκανε άμεση κι έμμεση αναφορά σε μια σειρά ζητημάτων, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τους αγρότες:

  • Σχεδιάζεται θεσμική παρέμβαση με το νομοσχέδιο περί ενεργειακών συνεταιρισμών και υπάρχει μέριμνα για αυτοπαραγωγή και συμψηφισμό για αγροτικό ρεύμα. (Στο σημείο αυτό κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε πως ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο ώστε οι συνεταιρισμοί θα είναι κερδοσκοπικοί ή μη, δηλαδή θα ενδιαφέρονται για το κέρδος ή για αυτοπαραγωγή).
  • Επιχειρείται ολοκληρωμένη τεχνική παρέμβαση για την απορρύπανση των νερών του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία – την οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός την είχε επισκεφθεί και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με στόχο να βοηθηθούν αγρότες και καταναλωτές.
  • Εκτός από το φυσικό αέριο, θα δοθεί έμφαση και στις ΑΠΕ και σε αυτόν το σχεδιασμό εντάσσονται και το βιοκαύσιμο και η γεωθερμία, όπου αυτό είναι εφικτό. Από τις πρώτες παρεμβάσεις που έρχονται, είναι η ενεργειακή βελτίωση των νησιών και της Κρήτης. Προανήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ κι επενδύσεις άνω του 1 δις ευρώ, σε αιολικά πάρκα.
  • Το τιμολόγιο για τα νοικοκυριά αλλάζει και θα υπάρχουν περισσότερες κλίμακες, ώστε να διευκολυνθούν και όσοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικές σόμπες για ζέστη αλλά κατέληξαν να βλέπουν δυσθεώρητους λογαριασμούς λόγω αλλαγής κλίμακας στο τιμολόγιο της ΔΕΗ.
  • Αλλαγές έρχονται και στο νερό, καθώς όσοι το χρησιμοποιούν αλόγιστα θα υφίστανται και το κόστος για το δημόσιο αγαθό.
  • Σε εξέλιξη είναι ο αγωγός ΤΑΠ (σ.σ. για τον οποίο ορισμένοι αγρότες διαφωνούν ως προς τη διέλευση), έργο το οποίο προχωρεί με γοργούς ρυθμούς ώστε να καλύπτεται 1 χιλιόμετρο την ημέρα.
  • Έρχεται νέο νομικό πλαίσιο για την ανακύκλωση με βάση και τις νέες τεχνολογίες, που βλέπουν αξιοποίηση υπολειμμάτων τρίτης γενιάς.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και στους τομείς του Real Estate και της ενέργειας. Υποστήριξε ότι η χώρα πέρασε μια μεγάλη τρικυμία αλλά κρατήθηκε στον πυρήνα της Ευρώπης και σημείωσε ότι πλέον έχει εξυγιανθεί ως προς τα οικονομικά της και είναι μια ασφαλής χώρα.

 

-Διαφήμιση-
Delegate