Α. Τσίπρας: Πόλη με δυνατότητες η Καλαμάτα και για τα αγροτικά προϊόντα της – Ξεκινά διάλογος για την ανασυγκρότηση κάθε περιφέρειας

Α. Τσίπρας: Πόλη με δυνατότητες η Καλαμάτα και για τα αγροτικά προϊόντα της - Ξεκινά διάλογος για την ανασυγκρότηση κάθε περιφέρειας

Πραγματικότητα και όχι κενό γράμμα η επιστροφή στην ανάπτυξη, δήλωσε από την Καλαμάτα ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραβρέθηκε στις 23/12 στα εγκαίνια της Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας, στη γέφυρα του Νέδοντα. Ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της περιοδείας του ενημερώθηκε και για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, τις πλημμύρες που έπληξαν την Καλαμάτα, και τον δάκο που προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στα εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Αναλυτικά, παραδίδοντας στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τα οφέλη του κεντρικού οδικού άξονα της Πελοποννήσου, λέγοντας πως μεταξύ αυτών προβλέπεται και η δωρεάν μετακίνηση των ψηφοφόρων στις εκλογές. «Αλλά αυτό το όφελος θα αργήσετε να το χρησιμοποιήσετε, καθώς οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του ‘19», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι περιοδείες που πραγματοποιεί έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, τόνισε: «Εγώ δεν θα είμαι πρωθυπουργός κλεισμένος στο Μαξίμου, θα επικοινωνώ αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες, τους χαρίζουμε τη μεσολάβηση των εκπομπών και των ΜΜΕ».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς δόθηκε σε 1.200.000 συνταξιούχους η 13η σύνταξη, προσθέτοντας: «Στενοχωριέμαι για τις αντιδράσεις των μέσα, που δεν είχαν το θάρρος να στηρίξουν το αυτονόητο, δηλαδή να δώσουμε από το περίσσευμά μας σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά περίμεναν με καρτερία πως οι έξω θα μας αναγκάσουν τα πάρουμε το μέτρο πίσω». «Όπως θα διαψευστούν και με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα κλείσει», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Εξαιρετικά τα αγροτικά προϊόντα της Καλαμάτας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Νίκα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη εντός του 2017 διαλόγου με στόχο τον σχεδιασμό της ανασυγκρότησης κάθε περιφέρειας της χώρας ξεχωριστά.

Χαρακτήρισε την Καλαμάτα πόλη με ιστορία και δυνατότητες και λόγω του τουρισμού και λόγω των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων, ενώ ανέφερε ότι οι Καλαματιανοί είναι αισιόδοξοι και πεισματάρηδες.

Σημείωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος Μορέας είναι ο πρώτος μεγάλος αυτοκινητόδρομος που παραδίδεται στο σύνολό του, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο, καθώς «όταν αναλάβαμε ήταν για δύο χρόνια σταματημένα τα έργα, θα χάναμε τα κονδύλια και θα πληρώναμε πρόστιμο».

«Καταφέραμε με τη διυπουργική επιτροπή που συστήσαμε να εντάξουμε τον Μορέα στα ΕΣΠΑ», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ευχαριστώντας για την επίτευξη αυτού του στόχου τους κ.κ. Σπίρτζη και Χαρίτση.

«Είναι ένα μήνυμα πως η οριακή έστω επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 και η συνέχιση στην ανάπτυξη το 2017 δεν είναι ένα κενό γράμμα, αλλά μία πραγματικότητα», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, βρισκόμαστε στο κατώφλι της ανάπτυξης και αυτό θα γίνει μέσω της αξιοποίησης των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε ότι με τον Μορέα αλλάζει η μορφή της πόλης, η οποία αποκτά μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση και καθίσταται μέσω του αυτοκινητοδρόμου κέντρο της νότιας Πελοποννήσου.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, υπογράμμισε ότι η Καλαμάτα επλήγη από τις πλημμύρες και η καλλιέργεια ελιάς από τον δάκο, τόνισε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο, κατέθεσε το αίτημα του δήμου για απόδοση σε αυτόν 49 στρεμμάτων του Δημοσίου που ανήκουν στην ΕΤΑΔ, μίλησε για την αναγκαιότητα βελτίωσης του δρόμου Καλαμάτας-Μεθώνης, και τέλος υπογράμμισε τη χρεία στήριξης από την πολιτεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ειδική αγωγή

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θερινή προετοιμασία για τα σχολεία, με προτεραιότητα στην ειδική αγωγή. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την προτεραιότητα αυτή βαθιά πολιτική επιλογή και όχι επικοινωνιακή, σημειώνοντας ότι αφορά σχετικά λίγους, αλλά είναι ζήτημα ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες.

Το βασικό ζήτημα που απασχολεί το 1ο Ειδικό Σχολείο είναι η ανεπαρκής και ακατάλληλη κτιριακή υποδομή για τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό, ενώ, όπως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, υπάρχει ήδη οικόπεδο ιδιόκτητο για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου ειδικών προδιαγραφών.

Όπως σημείωσαν στη σύσκεψη οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης και Χρήστος Σπίρτζης, υπάρχει Ειδικό Ταμείο Υποδομών για αξιοποίηση πόρων της ΕΕ και ιδιωτικών πόρων (ΣΔΙΤ) με προτεραιότητα στη σχολική στέγη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στις 9.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης είπε ότι οι δομές στην Πελοπόννησο, σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είναι πιο πλήρεις από ποτέ.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ