Α. Τσίπρας: Ώρα αποφάσεων για το χρέος – Να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή

Α. Τσίπρας: ώρα για το χρέος – Να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή
-Διαφήμιση-
Delegate

Σκληρή επίθεση «στις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας» εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στην «μάχη της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής», αλλά και σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά την διάρκεια της ομιλία του, επισήμανε την ανάγκη να λυθεί το θέμα του χρέους, και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη, και η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας. «Η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την Αριστερά και απαιτείται μια σειρά από μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας τον 21ο αιώνα και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες μάχες πρέπει να βγούμε νικητές».

«Η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο, επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία και τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά». Σημείωσε δε πως «δεν δικαιούμαστε να οδηγηθούμε σε έκρηξη υποκειμενισμού, στη χάραξη προσωπικών στρατηγικών».

«Τώρα βρισκόμαστε στην φάση που πρέπει να προχωρήσουμε στην β αξιολόγηση, και ταυτόχρονα να παρθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους. Έχουμε πράξει τα δέοντα. Αυτός ο λαός δικαιούνται άμεσα μια λύση για το χρέος».
Και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι στο θέμα αυτό ποια είναι η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού οικονομικών για το χρέος, δηλαδή ότι είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν χωράνε περαιτέρω καθυστερήσεις» και ότι η Ελλάδα δικαιούνται να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Τόνισε πως στην Ελλάδα θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδήλωτη εργασία και τον διαρκή φόβο της απόλυσης. «Κομβική σημασία είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκοί κεκτημένου» σημείωσε. «Τι θα γινόταν αν η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις διεξάγονταν από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ;».

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το διακύβευμα είναι αν σε αυτό το τόπο θα αποφασίζει η Βουλή, η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα». Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την στάση τους όσον αφορά στην συγκρότηση του ΕΣΡ σημειώνοντας πως στόχος τους ήταν από την αρχή να μην γίνει κανένας διαγωνισμός. 

«Αν αποδεχθούμε ότι χωρίς τα 4/5 της Βουλής που απαιτούνται για συγκρότηση του ΕΣΡ, δε θα μπορέσει ποτέ να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι η δύναμη των ιδιοκτητών ΜΜΕ είναι πολύ ισχυρότερη από τη πλειοψηφία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε ακόμη πως «είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική».

Και ξεκαθάρισε: «Έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ’ επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό».

Κλείνοντας είπε: «H μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην απειλεί την Αριστερά τονίζοντας πως «δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens».