Α. Χαρίτσης: Στοπ πληρωμών σε ΕΣΠΑ (2007-13) για ανολοκλήρωτες επενδύσεις, που δεν πέρασαν ενδιάμεσο πιστοποιημένο έλεγχο

Α. Χαρίτσης: Στοπ πληρωμών σε ΕΣΠΑ (2007-13) για ανολοκλήρωτες επενδύσεις, που δεν πέρασαν ενδιάμεσο πιστοποιημένο έλεγχο
-Διαφήμιση-
Delegate

Ως το τέλος του 2016 θα έχουν τη δυνατότητα όσοι μπήκαν σε προγράμματα ΕΣΠΑ κι έχουν περάσει από τον ενδιάμεσο πιστοποιημένο έλεγχο αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις, να τελειώσουν τα έργα και να μην βγουν εκτός χρηματοδότησης, εφόσον είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 2007-13.

Τα παραπάνω ανέφερε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β΄ Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αρβανιτίδη, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στις επιλέξιμες πιστοποιημένες δαπάνες για επενδύσεις που είχαν ενταχθεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-13).

Ο κ. Αρβανιτίδης ρώτησε τον αρμόδιο υφυπουργό για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τι μέλλει γενέσθαι για τους επενδυτές, οι οποίοι , χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρέθηκαν να καθυστερήσουν, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα αλλά και άλλων προβλημάτων αδειοδοτήσεων (π.χ. χωροταξικό) αλλά δεν είχαν περάσει από τη διαδικασία της ενδιάμεσης πιστοποίησης.

-Διαφήμιση-
Delegate

Τα συγκεκριμένα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων και αγρότες που έχουν μπει σε μικρή ή μεγάλη μεταποίηση μέσω ΕΣΠΑ – αντί για τα προγράμματα του Μπαλτατζή – αλλά και επενδυτές, που προτίμησαν μέσω αυτών των προγραμμάτων να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν αγροβιομηχανικές και αγροτουριστικές μονάδες. Ο κ.Αρβανιτίδης εξήγησε πως αν δεν πληρωθούν οι επενδυτές, τότε θα πέσουν βροχή τα λουκέτα επιχειρήσεων, που έχουν ημιτελή έργα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρίτσης λόγω του κοινοτικού κανονισμού, δεν επιτρέπεται να μπει ξανά παράταση, καθώς έχουν γίνει επανειλημμένα παρατάσεις και ότι αν συμβεί αυτό, οι δαπάνες, στο εξής θα πρέπει να καλυφθούν από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από τους Έλληνες φορολογούμενους, τη στιγμή, που τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.

Σημείωσε ότι έγινε πρόσκληση αλλά δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση για τη συνέχιση των έργων. «Πολλοί από τους δικαιούχους δεν έδωσαν σημεία ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός κι επιβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν ως τα τέλη του 2016, μόνον όσοι έχουν πιστοποιημένες δαπάνες ενδιάμεσης επαλήθευσης.