Αχαΐα: «Achaiavalues», το μοναδικό εξαγωγικό γραφείο επιμελητηρίου στην Ελλάδα

Δίνει αξία στις τοπικές επιχειρήσεις

Αχαΐα: «Achaiavalues», το μοναδικό εξαγωγικό γραφείο επιμελητηρίου στην Ελλάδα
-Διαφήμιση-
Delegate

Έναν σημαντικό σύμμαχο, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τα παραγόμενα τυποποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές, έχουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες της Αχαΐας. Πρόκειται για το «Achaiavalues», το γραφείο εξαγωγών της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαΐας, που αποτελεί τον αποτελεσματικό συνδετικό κρίκο των τοπικών επιχειρήσεων και εισαγωγέων με τις αγορές του εξωτερικού. Η στήριξη γίνεται με συμβουλευτικό χαρακτήρα, εκπροσώπηση των εταιρειών σε διεθνείς εκθέσεις, καθώς και μεσολάβηση για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

Είναι, μάλιστα, το μοναδικό εξαγωγικό γραφείο επιμελητηρίου της χώρας που στοχεύει στο να παρέχει δωρεάν υψηλής αξίας εξαγωγικές υπηρεσίες στις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Προϊόντα

-Διαφήμιση-

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του γραφείου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, το «Achaiavalues» είναι ο φορέας που συνδέει τα καλύτερα προϊόντα της αχαϊκής γης και τις επιχειρήσεις, που τα παράγουν, με εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. «Οι άνθρωποί μας είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες με βαθιά γνώση του διεθνούς εμπορίου και τις ειδικές απαιτήσεις του. Συνεργαζόμαστε πάντα στενά με όλους τους παραγωγούς, ώστε τα προϊόντα να πληρούν τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς, με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαΐας ως θεματοφύλακα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχοι

Στόχος του γραφείου είναι να έχουν τα προϊόντα δυνατή και επιτυχημένη παρουσία στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, στο «Achaiavalues» διαθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων με κύριο χαρακτηριστικό «κάθε προϊόν, μια μοναδική αξία».
Τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών, που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του «Achaiavalues», είναι ιδιαίτερα αυστηρά και αφορούν επιχειρήσεις που μπορούν να ανταποκριθούν στην πιο σημαντική παράμετρο των εξαγωγών, που είναι η συνέπεια σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας της εξαγωγής.

«Οι ώριμες εξαγωγικά εταιρείες, βεβαίως, βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις νεοεισερχόμενες στον χώρο των εξαγωγών εταιρείες. Για τον λόγο αυτόν, το γραφείο έχει εκπονήσει σχετικό Διαγνωστικό Εργαλείο Εξαγωγικής Ετοιμότητας και προετοιμάζει τις νεοεισερχόμενες εταιρείες σε πολλαπλό συμβουλευτικό επίπεδο», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου και προσθέτει: «Πλεονέκτημά μας αποτελεί το γεγονός πως λειτουργούμε ως one stop shop, όπου κάποιος εισαγωγέας μπορεί να βρει προϊόντα από πολλές και διαφορετικές προϊοντικές ομάδες. Έχουμε δημιουργήσει τα απαραίτητα επικοινωνιακά εργαλεία προβολής και προώθησης των τοπικών επιχειρήσεων, μέσα από σχετικά leaflets, folders και websites».

Αχαΐα: «Achaiavalues», το μοναδικό εξαγωγικό γραφείο επιμελητηρίου στην ΕλλάδαΗ διαδικασία

Από τις συνεργαζόμενες τοπικές επιχειρήσεις, το γραφείο ζητά συγκεκριμένα στοιχεία που τις αφορούν π.χ.: εταιρική ταυτότητα, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, περιγραφή των εξαγώγιμων προϊόντων, στοιχεία παλετοποίησης και διαθέσιμα πιστοποιητικά ποιότητας.
Όλα αυτά συγκεντρώνονται και δημιουργείται έτσι «το εταιρικό μονόφυλλο» για κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά, το οποίο, με κοινή αισθητική, σε ό,τι αφορά το δημιουργικό του, εντάσσεται στο συνολικό χαρτοφυλάκιο του «Achaiavalues», με σκοπό να διατίθεται στo πλαίσιo κυρίως διεθνών εκθέσεων και επιχειρηματικών αποστολών, σε εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων.

Το χαρτοφυλάκιο ενισχύεται διαρκώς με νέες εταιρείες, διευρύνοντας έτσι και τον αριθμό των εταιρειών, αλλά και των προϊοντικών ομάδων, παρέχοντας τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στον υποψήφιο εισαγωγέα-συνεργάτη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος, η ομολογουμένως πολύ καλή φήμη του «Achaiavalues» αποτυπώνεται από τις καθημερινές επισκέψεις τοπικών επιχειρήσεων, την άρτια παρουσία του σε διεθνείς εκθέσεις, τη ζήτηση από τοπικά ΜΜΕ για προβολή του γραφείου, καθώς και τις προσκλήσεις από ΤΕΙ και ΑΕΙ για παρουσίαση θεμάτων εξωστρέφειας. Σημαντική επιβράβευση για το Επιμελητήριο Αχαΐας και το γραφείο εξαγωγών αποτελεί και η βράβευσή του στα Greek Export Awards στην κατηγορία Top Export Assistance Company.

Τα αχαϊκά κρασιά ανοίγουν δρόμους

Το «δυνατό χαρτί» των εξαγωγών αποτελούν τα αχαϊκά κρασιά. Μέσω του «Achaiavalues», οι οινοποιοί της Αχαΐας στέλνουν τα κρασιά τους στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά, την Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Άλλωστε, για τους Έλληνες οινοποιούς οι εξαγωγές αποτελούν διέξοδο από την οικονομική κρίση, η οποία ευθύνεται για τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης.

Αρκεί να επισημάνουμε ότι η περιοχή της Αχαΐας είναι μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% της εθνικής παραγωγής. Διαθέτει 31 οινοποιεία διαφορετικής κλίμακας, από μικρά μπουτίκ οινοποιεία μέχρι μεγάλες οινοπαραγωγικές μονάδες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι στην Αχαΐα βρίσκονται οι τέσσερις από τις επτά ζώνες Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Πελοποννήσου. Οι τρεις αφορούν γλυκά κρασιά και είναι οι ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, Μοσχάτος Πατρών και Μαυροδάφνη Πατρών, ενώ υπάρχει και η ΠΟΠ Πάτρα, που αφορά λευκά ξηρά κρασιά. Διαθέτει, επίσης, δύο ζώνες Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, τις Πλαγιές Αιγιαλείας και την ΠΓΕ Αχαΐας.