Τα αδέλφια Γκαβλιαρούδη θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και τη μεταποίηση

Με εφαλτήριο το Perrotis College, τα αδέλφια Γκαβλιαρούδη προετοιμάζουν τα επαγγελματικά τους βήματα

Τα δίδυμα αδέλφια Μανώλης και Σιδέρης Γκαβλιαρούδης
Τα δίδυμα αδέλφια Μανώλης και Σιδέρης Γκαβλιαρούδης

Με καταγωγή από το Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας, τα δίδυμα αδέλφια Μανώλης και Σιδέρης Γκαβλιαρούδης πραγματοποιούν τις σπουδές τους στο Perrotis College, με σκοπό να πραγματοποιήσουν τους μελλοντικούς επαγγελματικούς τους στόχους. Χωρίς να βάζουν τις φιλοδοξίες τους σε καλούπια, τα 20χρονα αδέλφια θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους –ο καθένας στον τομέα προσανατολισμού του–, και επιφυλάσσονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να το πετύχουν.

Τα δύο αδέλφια έχουν γαλουχηθεί στον πρωτογενή τομέα, έχοντας έρθει σε επαφή με το αγροτικό επάγγελμα. «Ο πατέρας μας, αφότου αποστρατεύτηκε, ασχολήθηκε αρκετά με τα χωράφια του παππού μας. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει πολύ στη βιολογική καλλιέργεια και, φυσικά, τον βοηθάμε και εμείς. Καλλιεργούμε διάφορα βιολογικά προϊόντα, όπως καλαμπόκι και σουσάμι, αλλά και μπρόκολο σε συνεργασία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης και τον συνεταιρισμό ‘‘ΘΕΣΓΗ’’. Προσπαθούμε όσο μπορούμε, ώστε να είμαστε ευέλικτοι», επισημαίνει ο Μανώλης, ο οποίος διάγει το δεύτερο έτος των σπουδών του στην κατεύθυνση της «Τεχνολογίας Τροφίμων».

Ο Σιδέρης, ο οποίος είναι τριτοετής στο Τμήμα Διαχείρισης Αγρo-Περιβαλλοντικών Συστημάτων και φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές του με εξειδίκευση στη Γεωργία Ακριβείας, είχε εξαρχής την επιθυμία να ασχοληθεί ενεργά με το χωράφι του πατέρα του. Πλέον, παράλληλα με τα μαθήματα, εργάζεται εκεί. Οι γνώσεις τεχνολογιών αιχμής που έχει αποκτήσει του δίνουν τη δυνατότητα να προσδιορίζει με ακριβέστερο τρόπο τις ανάγκες της εκμετάλλευσής του, φέρνοντάς τον ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της βέλτιστης παραγωγής. «Από μικρός, όταν βοηθούσα τον πατέρα μου, μου άρεσε πολύ αυτή η απασχόληση, για αυτό και, τελικά, επέλεξα να ακολουθήσω αυτή την κατεύθυνση. Γενικά, με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο αγροδιατροφικός τομέας».

Η σχολή προσφέρει στον Σιδέρη όλα τα εφόδια που χρειάζεται, προκειμένου όχι απλά να γίνει συνεχιστής του έργου του πατέρα του, αλλά και να διαφοροποιηθεί δημιουργικά. «Από την αρχή, τα μαθήματα μου είχαν φανεί πολύ ενδιαφέροντα. Στη σχολή εφαρμόζουμε σύγχρονες πρακτικές εφαρμογής της γεωργίας με νέες τεχνολογίες και μηχανήματα. Το Perrotis College συνδυάζει και τα γεωπονικά, οπότε με έχει βοηθήσει πολύ στη δουλειά στο χωράφι. Θέλω να συνεχίσω αυτό που κάνει ο πατέρας μου με τον δικό μου τρόπο, με βάση και τις γνώσεις που έχω πάρει».

Ο Μανώλης έχει επιλέξει να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι, ευρισκόμενος στον τομέα των τροφίμων και της μεταποίησης. Σήμερα, δηλώνει πολύ χαρούμενος με την απόφασή του να σπουδάσει στο Perrotis College, αφού εκεί διδάσκεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την επεξεργασία και τη μεταποίηση των πρώτων υλών των τροφίμων σε ασφαλή, υγιεινά τελικά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία. «Η σχολή μού έχει προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα υπαγόρευαν οι προσδοκίες μου. Κάθε εξάμηνο που περνάει, τα μαθήματα γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα. Ξεχωρίζω τις γνώσεις που έχω πάρει πάνω στη μικροβιολογία τροφίμων και τη συντήρηση».

Ιδιαίτερη σημασία για τον Μανώλη έχει το γεγονός ότι οι σπουδαστές της συγκεκριμένης ειδικότητας αποκτούν εξοικείωση με μια ευρεία γκάμα τεχνολογικών επιστημών διαμέσου των πιο σύγχρονων μέσων. «Με το πέρασμα του χρόνου, όλα εξελίσσονται. Τα καινούργια μηχανήματα που χρησιμοποιούμε στο εργαστήριο σίγουρα κάνουν τη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Πιστεύω ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε και στην πράξη όταν θα έρθει η στιγμή να εργαστούμε στη βιομηχανία. Πάντως, η σχολή διαθέτει πολύ εξελιγμένα μηχανήματα και θεωρώ ότι μας προσφέρει το μάξιμουμ».

Τα δύο αδέλφια πιστεύουν ότι ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές για τη νέα γενιά, αρκεί οι κινήσεις των επίδοξων επαγγελματιών του κλάδου να είναι μεθοδικές. «Πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον, αρκεί να μη γίνονται υπερβολικές ενέργειες. Πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο πλάνο με σαφείς στόχους, στους οποίους οι νέοι θα φτάνουν με προσεγμένα βήματα. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια διέξοδο και μπορεί να αποφέρει κέρδος, εφόσον ασχοληθεί κάποιος με τον σωστό τρόπο», αναφέρει ο Μανώλης και ο Σιδέρης συμπληρώνει: «Ό,τι έχει να κάνει με τη γη και με τα τρόφιμα έχει μέλλον στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένας τομέας που δεν αφήνει κανέναν να πεινάσει».