Σε αδιέξοδο η ΕΕ για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Σε αδιέξοδο η ΕΕ για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Αδιέξοδο στις συζητήσεις για την κυκλική οικονομία προκαλούν οι στόχοι μείωσης της σπατάλης τροφίμων, καθώς τα κράτη μέλη εξακολουθούν να απορρίπτουν τη φιλοδοξία του Κοινοβουλίου να μειώσει κατά το ήμισυ τις πρακτικές αυτές μέχρι το 2030.

Συγκεκριμένα, το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να αναπτύξει μια κοινή μεθοδολογία της ΕΕ για τη μέτρηση της σπατάλης τροφίμων, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της για την κυκλική οικονομία. Η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει κατά το ήμισυ τα απορρίμματα τροφίμων μέχρι το 2030 στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η μέτρηση αποτελεί το θεμέλιο της στρατηγικής πρόληψης για τη σπατάλη τροφίμων. Αν τα μετρήσουμε, μπορούμε να επιτύχουμε κάτι», δήλωσε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis.

Για το σκοπό αυτό, η Κομισιόν διενήργησε σχετική έκθεση, η οποία εκτιμά ότι η ΕΕ καταστρέφει 88 εκατομμύρια τόνους (173 κιλά κατά κεφαλήν) τροφίμων ετησίως.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο παροτρύνει την Επιτροπή να καταρτίσει κοινή μεθοδολογία μέχρι τα τέλη του 2017 και να προωθήσει δεσμευτικούς στόχους σε ολόκληρη την ΕΕ για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η συζήτηση μεταξύ των οργάνων της ΕΕ βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο: μετά από διαρροή εγγράφων που εξέτασε η EURACTIV, αποκαλύφθηκε ότι το Συμβούλιο απέρριψε επανειλημμένα την πρόταση της Επιτροπής για μείωση κατά το ήμισυ της σπατάλης τροφίμων στην αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι το 2030, χαρακτηρίζοντάς την ως «μη αποδεκτή».

Η Ευρωβουλευτής από την Κροατία, Biljana Borzan, δήλωσε στη EURACTIV «Είμαι πολύ απογοητευμένη. Έχουμε δύο Ευρωπαϊκές Ενώσεις. Κάποιος πετά τα τρόφιμα, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που λιμοκτονούν. Οι άνθρωποι γνωρίζουν το πρόβλημα και θέλουν να συνεισφέρουν».

Τα διαρρεύσαντα έγγραφα καταδεικνύουν, ακόμη, ότι τα κράτη μέλη έχουν απορρίψει τον ορισμό της σπατάλης τροφίμων από τους βουλευτές του ΕΚ και την έκκλησή τους να υιοθετήσουν μια κοινή μεθοδολογία μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θεωρείται επίσης «μη αποδεκτή».

Το Κοινοβούλιο πρότεινε ως συμβιβαστική λύση: να περιοριστούν οι δεσμευτικοί στόχοι στη σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο νοικοκυριών και λιανικής, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής σπατάλης τροφίμων. «Δεν θα ήμουν ικανοποιημένη με κάτι τέτοιο, αλλά οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση θα ήταν καλύτερη από το απόλυτο τίποτα», τόνισε η κ. Borzan.

«Θα υπάρξουν κόστη που σχετίζονται με τη μέτρηση της σπάταλης τροφίμων και κάποιες αρχικές επενδύσεις που απαιτούνται για τη μέτρηση των συστημάτων. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχουν πιο απλές μέθοδοι, αν θέλουμε να λάβουμε μια εκτίμηση και στη συνέχεια μια χώρα ή ένας ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βελτιωθεί διαδοχικά», δήλωσε στη EURACTIV η τεχνολόγος τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Lund, Karin Östergren.

Οι μέθοδοι υπάρχουν, όχι όμως η πολιτική βούληση: «Αυτό που μετράτε είναι εύκολα διαχειρίσιμο, αλλά νομίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει φόβος για το γεγονός ότι οποιαδήποτε διαχείριση θα φέρει επιπρόσθετα κόστη, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», κατέληξε η κ. Östergren.

Πηγή: www.euractiv.gr