Στην αφετηρία της ψηφιακής, της 4ης αγροτικής επανάστασης

γράφει ο Νίκος Λάππας

Κάθε χρόνο, διεθνείς οργανισμοί κατατάσσουν τις οικονομίες των χωρών με βάση τον βαθμό ανταγωνιστικότητάς τους. Οι πιο δυναμικές είναι συνήθως εκείνες που παράγουν προϊόντα στα οποία ενσωματώνεται υψηλός βαθμός καινοτομίας και γνώσης.

Είναι αυτός ένας από τους λόγους που η ΕΕ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την αύξηση της χρηματοδότησης της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα από τα τρία στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

psifiaki-georgiaΗ Ελλάδα παρακολούθησε τις τρεις έως σήμερα Παγκόσμιες Αγροτικές Επαναστάσεις μάλλον από απόσταση. Αυτή είναι και η βασική αιτία που ο βαθμός ανταγωνιστικότητάς της είναι από τους χαμηλότερους της ΕΕ.

Σήμερα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται στην αφετηρία της λεγόμενης τέταρτης, δηλαδή αυτής της ψηφιακής γεωργίας. Κάποια γεγονότα των προηγούμενων ημερών μας κάνουν αισιόδοξους. Όπως για παράδειγμα:

  • Η συναντίληψη όσων παρευρέθηκαν στο συνέδριο του ΣΕΠΕ την προηγούμενη Τρίτη για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή.
  • Η προκήρυξη του έργου για τη δημιουργία της πρώτης εθνικής υποδομής ψηφιακής γεωργίας στην Ευρώπη από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
  • Ο τρόπος με τον οποίο υποδέχθηκε η ευρωπαϊκή αμπελουργία το ελληνικό σύστημα ευφυούς παραγωγής gaiasense.

Θα μπορέσουμε ως χώρα να μεταφέρουμε όλα αυτά από τα εργαστήρια στα αγροκτήματα και τους στάβλους;

Θα μπορέσει ο Έλληνας παραγωγός να αυξήσει τα εισοδήματά του ακόμη και κατά 45% με βάση τους υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργείου;

Τα πρώτα βήματα, πάντως, έχουν γίνει.