Αφετηρία εξελίξεων το λουκέτο της ΔΕΛΤΑ στο Ζάρκο

Αφετηρία εξελίξεων το λουκέτο της ΔΕΛΤΑ στο Ζάρκο

Έντονο προβληματισμό στις τάξεις των αγελαδοτρόφων έχει προκαλέσει η απόφαση της ΔΕΛΤΑ να κλείσει οριστικά τον σταθμό συλλογής γάλακτος στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας στα Τρίκαλα.

Αν και η βιομηχανία εμφανίζεται καθησυχαστική διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις τιμές ή στις εισκομιζόμενες ποσότητες -οι οποίες θα μεταφέρονται, όπως έγινε γνωστό, με βυτιοφόρα στη μονάδα της Ελασσόνας- αρκετοί είναι αυτοί που εκλαμβάνουν την κίνηση ως προανάκρουσμα «εγκατάλειψης» των μικρότερων παραγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το λουκέτο στο Ζάρκο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εσωτερικής αναδιάρθρωσης της ΔΕΛΤΑ, με στόχο τον περιορισμό του κόστους εισκόμισης. Στο πλαίσιο αυτό, παρόμοιες αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται και για άλλα τοπικά κέντρα συγκέντρωσης που η εταιρεία διατηρεί στη Βόρεια και Βορειοανατολική Ελλάδα και τα οποία διαχειρίζονται σχετικά μικρές ποσότητες πρώτης ύλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο σταθμός στο Ζάρκο συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες περί τους 15 τόνους γάλακτος το 24ωρο, όταν τη δεκαετία του 1990, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί, έφτανε τους 180 τόνους ημερησίως. Άλλωστε, από το περασμένο φθινόπωρο λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας, που δεν ξεπερνούσε τα 4 άτομα (από 65 που ήταν παλαιότερα).

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή η ΔΕΛΤΑ εξοικονομεί περί τα 3-4 λεπτά ανά κιλό γάλακτος, ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν μέρος έστω αυτού του οφέλους θα «επιστραφεί» με τη μορφή υψηλότερων τιμών στους παραγωγούς. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι εκ των πραγμάτων πλέον τίθεται θέμα συνέχισης της συνεργασίας με μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς της περιοχής καθώς είναι αμφίβολο αν η γαλακτοβιιομηχανία θα είναι διατεθειμένη να επωμισθεί αυξημένα μεταφορικά για ποσότητες που δεν ξεπερνούν τους λίγους τόνους ημερησίως.

Άνθρωποι με γνώση της τοπικής αγοράς θεωρούν απίθανο οι εν λόγω παραγωγοί να μείνουν «ξεκρέμαστοι», καθώς στην περιοχή δραστηριοποιούνται μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες με πανελλαδική εμβέλεια και αρκετές εξαγωγές (Όλυμπος, Τρίκκη και La Farm οι πιο σημαντικές εξ αυτών), οι οποίες θα μπορούν να απορροφήσουν το γάλα τους. Ωστόσο, όταν η συζήτηση φτάνει στο ερώτημα «σε τι τιμές;» η απάντηση δίνεται με ένα -πικρό- χαμόγελο…

  • Γ.Τσατσάκης- Γ.Ρούστας