«SOS» εκπέμπουν οι καλλιεργητές ρυζιού

Αφιερωμένη στους 3.000 ρυζοκαλλιεργητές η

Στους περίπου 3.000 ρυζοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής όπου η ορυζοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα, στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, είναι αφιερωμένη η “Γιορτή Ρυζιού” που ξεκινά την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις 10 του μήνα. Κατά την διάρκειά της, που θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου της περιοχής, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με την καλλιέργεια του ρυζιού. Παράλληλα, στην γιορτή που διοργανώνεται για 30η χρονιά, θα μοιραστούν περισσότεροι από δύο τόνοι ρύζι και 1.500 κουπάκια ρυζόγαλου.

Η δωρεάν διανομή ρυζιού, όπως και αυτή του ρυζόγαλου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 10 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της λαϊκής μουσικής βραδιάς (ώρα έναρξης στις 21:00), με το συγκρότημα του Φώτη Θεοδωρίδη. Τη “Γιορτή Ρυζιού” διοργανώνει το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων και όπως υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Χρήστος Μπαξεβάνης «εκτιμάμε ότι θα τιμήσουν τη γιορτή μας περισσότερα από 1.000 άτομα, όταν στην περσινή αντίστοιχη διοργάνωση, οι επισκέπτες ανήλθαν σε 800».

Σήμα κινδύνου για την ορυζοκαλλιέργεια

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ορυζοκαλλιέργεια στη χώρα μας κρούει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε: «Εάν συνεχίσουμε να πουλάμε στις τιμές των τελευταίων δύο χρόνων, πολλοί παραγωγοί θα στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες, πιο ασφαλείς και προσοδοφόρες. Βαμβάκι, τριφύλλι και καλαμπόκι, είναι τα πεδία τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Την τελευταία διετία πουλάμε σε τιμή κάτω του κόστους και μπαίνουμε μέσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, με δεδομένα και τα νέα μέτρα που εμείς οι αγρότες έχουμε επιβαρυνθεί».

Ειδικότερα, ο κ. Κουϊμτζής μας επισήμανε: «Την τελευταία διετία πουλάμε ένφλοιο το προϊόν ρυζιού στην τιμή 25 – 27 λεπτά το κιλό, όταν η μέση τιμή θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 30 – 35 λεπτά το κιλό, αφού το κόστος παραγωγής κυμαίνεται σε 28 – 29 λεπτά το κιλό». Για την αντιστροφή της δυσμενούς αυτής κατάστασης, ο κ. Κουϊμτζής μας επισήμανε: «Θα πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, κυρίως ασιατικές, που είναι αδασμολόγητες και που αφορούν σε προϊόντα μη ιχνηλάσιμα». Πρόσθεσε δε, «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πουθενά, με αποτέλεσμα ξένο προϊόν να βαπτίζεται ελληνικό και οι Έλληνες καταναλωτές να βάζουν στο τραπέζι τους αμφιβόλου ποιότητας ρύζι». Το 85% του ρυζιού είναι “made in” Κεντρική Μακεδονία.

Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κ. Κουϊμτζή, δίνει το 85% του ρυζιού στη χώρα μας, με την καλλιεργούμενη έκταση, κυρίως στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, να υπολογίζεται σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα και την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε ισάριθμους τόνους, αφού η απόδοση είναι στα 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στις Σέρρες, όπου σπέρνονται 35.000 στρέμματα, με την απόδοση να υπολογίζεται στα 630 κιλά ανά στρέμμα, ενώ συνολικά στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να διαμορφώνεται σε 257.000 τόνους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, τόνισε ότι «όχι μόνο είμαστε αυτάρκεις στην Ελλάδα σε επίπεδο ρυζιού, αλλά εξάγουμε και σε ποσοστό 80%, σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τουρκία και Συρία, ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες να ανοίξουν οι πόρτες για ΗΠΑ, Ρωσία και Σκανδιναβικές χώρες».

Το πρόγραμμα της «Γιορτής Ρυζιού» 2016: Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου19:00 Ι.Ν. Γενέσεως της Θεοτόκου – Πανηγυρικός Εσπερινός20:30 Περιφορά ΕικόναςΠέμπτη 8 Σεπτεμβρίου7:00 Ι.Ν. Γενέσεως της Θεοτόκου – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία19:00 Ι.Ν. Γενέσεως της Θεοτόκου – Μεθεόρτιος Εσπερινός & Θεία Παράκληση20:30 Παραδοσιακοί χοροί από ΚΑΠΗ Ν. Μαλγάρων – Κυμίνων – Βραχιάς, Παιδικά Τμήματα & Τμήμα Ενηλίκων του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου ΜαλγάρωνΠαρασκευή 9 Σεπτεμβρίου20:30 Παραδοσιακοί χοροί από Μικτό Τμήμα του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Μαλγάρων, Αθλητικό Σύλλογο Λαγκαδά, Σύλλογο Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι κιζδερβενιώτες», Χορευτικό Τμήμα Ένωσης Κωφών Β. Ελλάδος, Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης, Παναγία Σουμελά.Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου21:00 Λαϊκή Μουσική Βραδιά με το συγκρότημα του Φώτη Θεοδωρίδη. Προσφορά Ρυζιού και Ρυζόγαλου σε όλο τον κόσμο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μαλγάρων ιδρύθηκε το 1980 από ανθρώπους με αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση και αμέσως άρχισαν την προσπάθεια, ώστε να εμπλουτιστεί η πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού, μεταξύ άλλων, με χορούς, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής. Το 1984 η συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους του χωριού, γέννησε τη Γιορτή Ρυζιού Ν. Μαλγάρων, η οποία καθιερώθηκε και από το 1987 διοργανώνεται υπό την εποπτεία της κοινότητας Ν. Μαλγάρων. Το 1998 ιδρύθηκε το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων σαν συνέχεια του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια, δανειστική Βιβλιοθήκη, καθώς και τμήματα ζωγραφικής, εικαστικών, μουσικής, αγιογραφίας, Θεάτρου, εκμάθησης παραδοσιακών και μοντέρνων χορών (Latin) κ.α. Τα μέλη του Συλλόγου ανέρχονται στα 150. Η Γιορτή Ρυζιού, το Ανοιξιάτικο Αντάμωμα (παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών) η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, είναι κάποιες από τις πολλές εκδηλώσεις που αναλαμβάνει το πνευματικό κέντρο σε συνεργασία πάντα με την κοινότητα και τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ