Αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές
-Διαφήμιση-
Delegate

Με πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ στις αποσκευές τους καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την β’ αξιολόγηση που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι η μείωση είναι απαραίτητη προκειμένου να βρεθούν, μέσω αυτής, οι πόροι για το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα και μάλιστα επιμένουν ότι στην Ελλάδα το όριο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη – «ξεχνώντας», βεβαίως, ότι η χώρα μας έχειτ ταυτόχρονα και ένα από τα χαμηλότερα μέσα οικογενειακά εισοδήματα ετησίως στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο, μετά και την τελευταία μείωση, βρίσκεται σήμερα στα 8.636 ευρώ, συναρτάται με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου και ισχύει μόνο για τους αγρότες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

-Διαφήμιση-

Οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ θα επικαλεστούν σχετική πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας  να μειωθεί το όριο στα 5.000 ευρώ ενώ ορισμένες πληροφορίες μιλούν και για πιέσεις να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο στα 4.000 ευρώ.

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι, εφόσον η κυβέρνηση δεχτεί να μπει στη συζήτηση αυτή (σ.σ. για την ώρα το Μαξίμου το απορρίπτει), οι δυο πλευρές θα τα βρούν περίπου στη μέση, σε μια επανάληψη του σκηνικού των προηγούμενων διαπραγματεύσεων.

Στο «στόχαστρο» των δανειστών έχουν μπει και όλες οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές και ειδικά καθεστώτα φορολόγησης (ειδικό καθεστώς φορολόγησης ναυτικών, έκπτωση 1,5% για μισθωτούς-συνταξιούχους λόγω της παρακράτησης φόρου κλπ).