Η αφρικανική σκόνη επηρεάζει την επικονίαση των φυτών

afrikaniki-skoni-kriti

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τη σχέση τους με την καρποφορία των οπωροφόρων δέντρων.

Ειδικότερα, οι υψηλότερες, για την εποχή, θερμοκρασίες που παρατηρούνται τον χειμώνα, οι θερμές μάζες αέρα την περίοδο της άνοιξης, η εισβολή της αφρικανικής σκόνης το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, περίοδο που πολλά δένδρα βρίσκονται στην εποχή της ανθοφορίας, είναι φαινόμενα που αποδεικνύουν την προβληματική σχέση περιβαλλοντικών συνθηκών και καρποφορίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Όπως τονίζει ο αν. καθηγητής Δενδροκομίας του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης, σε ό,τι αφορά την αφρικανική σκόνη, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες, ωστόσο από παρατηρήσεις θεωρείται δεδομένο ότι επηρεάζει την επικονίαση των φυτών.

Σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας, σε δέντρα όπως δαμάσκηνα, ροδάκινα και κεράσια, η σκόνη εμπόδισε τη γύρη να καθίσει στα άνθη. «Η γύρη είναι μικροί κόκκοι, όπως και η σκόνη, οπότε όταν πέσει σκόνη και καλύψει όλα τα άνθη, τότε η γύρη δεν θα βρει μέρος να καθίσει και δεν θα γίνει η επικονίαση», εξηγεί. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, πως η καλή παραγωγή εξαρτάται από την καλή επικονίαση.

Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρήθηκε φέτος στην καρποφορία των κερασιών, και ειδικότερα στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας, ήταν φαινόμενα θερμού αέρα την περίοδο της άνοιξης, τα οποία είχαν επίπτωση στην υγρασία του θηλυκού μέρους του άνθους και δεν επέτρεψαν στον γυρεόκοκκο να επικαθήσει επάνω του. «Επειδή τις ημέρες της άνθησης φύσηξε θερμός αέρας, υπάρχει αυτήν τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας στα κεράσια», σημειώνει ο κ. Μολασιώτης.

Σοβαρό, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, είναι και το ζήτημα των υψηλότερων θερμοκρασιών που καταγράφονται τον χειμώνα. Όπως σημειώνει, όλα τα φυλλοβόλα δένδρα χρειάζονται ψύχος για να ανθίσουν, όμως δεν καλύπτονται χρονικά από τον χειμώνα. «Υπάρχει γενικό πρόβλημα έλλειψης σχηματισμού άνθους φέτος στα ακτινίδια και αυτό κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με τον ζεστό χειμώνα» αναφέρει και καταλήγει, για την καρποφορία της ελιάς, πως από τους 8 λόγους που οι ελιές δεν κάνουν καρπό, μπορεί να είναι μια θερμή εισβολή αέρα ή αφρικανικής σκόνης κατά την ανθοφορία.