Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι πρωτοστατούν στις εξαγωγές αφρωδών οίνων (infographic)

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε 744 εκατ. λίτρα

Εντός των κρατών-μελών κατευθύνθηκε το 62% των εξαγωγών αφρωδών οίνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως περιγράφει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat, σε μελέτη της για το εμπόριο αφρωδών οίνων της ΕΕ. Συγκεκριμένα, για το 2016 τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ εξήγαγαν 744 εκατ. λίτρα αφρωδών οίνων.

Συνολικά, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 91% των εξαγωγών της ΕΕ με αφρώδεις οίνους. Πιο αναλυτικά, η Ιταλία εξήγαγε 335 εκατ. λίτρα (45%) αφρωδών οίνων το 2016, έπεται η Γαλλία με 172 εκατ. λίτρα (23%) και μετά η Ισπανία με 168 εκατ. λίτρα (22%). Αυτά τα τρία κράτη-μέλη είναι οι βασικοί εξαγωγείς της ΕΕ για αυτά τα κρασιά. Από απόσταση ακολουθούν η Γερμανία (32 εκατ. λίτρα ή 4%) και η Λετονία (8 εκατ. λίτρα ή 1%).

Κύριος προορισμός οι ΗΠΑ

Από τα 279 εκατ. λίτρα που εξήγαγαν τα κράτη-μέλη εκτός ΕΕ το 2016, η μερίδα του λέοντος πήγε στις ΗΠΑ, ήτοι 114 εκατ. λίτρα ή 41% από το σύνολο των μη ενδο-κοινοτικών εξαγωγών αφρωδών οίνων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με 26 εκατ. λίτρα ή πάνω από 9%, στην τρίτη θέση η Ρωσία με 25 εκατ. λίτρα (σχεδόν 9%), ακολουθούν Ελβετία με 20 εκατ. λίτρα (7%), Καναδάς με 12 εκατ. λίτρα (4%) και Αυστραλία με 11 εκατ. λίτρα (γύρω στο 4%) στην τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση αντιστοίχως.

Προμήθειες από Αυστραλία και Νότια Αφρική

Το 2016, τα κράτη-μέλη της ΕΕ εισήγαγαν 7,63 εκατ. λίτρα αφρωδών οίνων από χώρες εκτός του μπλοκ των 28. Πάνω από το 50% αυτών των εισαγωγών προήλθε από δύο χώρες: την Αυστραλία (2,2 εκατ. λίτρα ή 29%) και τη Νότια Αφρική (1,9 εκατ. λίτρα ή 25%). Άλλες σημαντικές χώρες προέλευσης αφρωδών οίνων για την ΕΕ είναι η Χιλή (900.000 λίτρα, 12%), η Νέα Ζηλανδία (500.000 λίτρα, 7%), η Αργεντινή και η Μολδαβία (400.000 λίτρα, 5%).

Ελληνικές φυσαλίδες με διεθνείς βλέψεις

Αξιοσημείωτη είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης διεθνώς των αφρωδών κρασιών. Αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από περιοχές όπως η Σαντορίνη, η Σάμος, η Λήμνος, η Ρόδος, η Κεφαλονιά, η Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Αμύνταιο, που ανεβάζουν τις μετοχές τους στο εξωτερικό, με αξιόλογες προτάσεις αφρωδών οίνων, που χαρακτηρίζονται από σπινθηροβόλες-φινετσάτες γεύσεις και ιδιαίτερες ετικέτες. Όπως όλοι γνωρίζουν, η σαμπάνια παράγεται και εμφιαλώνεται στην Καμπανία. Ωστόσο, αφρώδη κρασιά παράγονται και σ’ άλλες περιοχές ανά τον κόσμο. Έτσι και στην Ελλάδα παράγονται αφρώδεις οίνοι, ενώ από αυτά ξεχωρίζουν τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ηπείρου, Αμυνταίου και Ρόδου.

Αναδυόμενη δύναμη στα αφρώδη η χώρα των καγκουρό

Ένας ολόκληρος νέος κόσμος ξεπροβάλλει στους αφρώδεις οίνους. Δεν είναι άλλος από την αχανή και μυστηριώδη Αυστραλία, η οποία «λάμπει» πιο πολύ από ποτέ. Το άνοιγμα του φελλού, η εκτόξευση του αφρού, οι ωραίες φυσαλίδες που ξεχύνονται… τίποτα δεν συνδέεται πιο πολύ με εορτασμούς από ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου. Και για πολύ καιρό, το μοναδικό είδος που προοριζόταν για μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση ήταν οι σαμπάνιες από την Καμπανία της Γαλλίας. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Πλέον και οι Αυστραλοί έχουν κύρος. Το δροσερό κλίμα και οι περιοχές υψηλού υψόμετρου της μακρινής αυτής χώρας προσφέρουν το εορταστικό κρασί για περιστάσεις μεγάλες και μικρές, όχι μόνο για τις γιορτές.

Τα αυστραλιανά αφρώδη κρασιά όλων των μορφών και στυλ αφρίζουν σε ποτήρια σε γεύματα, δείπνα και ποτά, πικνίκ και πάρτι, σε λίστες κρασιών παντού. Το μεγαλύτερο ατού της Αυστραλίας, τα φυσικά αφρώδη κρασιά (Pét-nats) αναβράζοντα και μερικές φορές ιριδίζοντα, έχουν προκαλέσει θύελλα στον οινικό κόσμο.

Οι Αυστραλοί έπιναν σαμπάνιες για πολλά χρόνια. Πράγματι, από το 1881, η Βικτώρια στην Αυστραλία φιλοξενεί τη «Victorian Champagne Company», εκεί όπου ο Γάλλος οινοποιός Auguste D’ Argent έφτιαξε ένα από τα πρώτα παραδείγματα αυστραλιανών αφρώδων οίνων από σταφύλια ποικιλίας Shiraz (έτσι ονομάζουν το γαλλικό Syrah, που αποτελεί την κορυφαία κόκκινη ποικιλία τους).

Σήμερα, η αυστραλιανή αγορά θεωρείται πλέον αναμφισβήτητα η σημαιοφόρος των οινοπαραγωγών χωρών του Νέου Κόσμου και κατατάσσεται 4η παγκοσμίως στις εξαγωγές κρασιού, που ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια λίτρα ετησίως.