Άγ. Ευστράτιος: Εκρηκτική η ετήσια αύξηση των ακρίδων

Μυτιλήνη: Ακρίδες απειλούν τις καλλιέργειες της δυτικής Λέσβου
-Διαφήμιση-
Delegate

Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής ετήσιας αύξησης των ακρίδων, που παρατηρείται στον Άγιο Ευστράτιο από το 2009 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας και συντονισμού που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτώβρη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη.

Στην συνάντηση πήραν μέρος η Δήμαρχος του ακριτικού νησιού Μαρία Κακαλή, ο βουλευτής του Νομού Λέσβου Γιώργος Πάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για αγροτικά θέματα Κώστας Αδαμίδης, ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Αγίου Ευστρατίου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο καθηγητής Εντομολογίας του ΓΠΑ Δρ Αντώνης Τσαγκαράκης, ο καθηγητής Εντομολογίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δρ Γιώργος Σταθάς και οι εντομολόγοι του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ Δημήτρης Κοντοδήμας και Δρ Σπύρος Αντωνάτος.

Οι  ακρίδες στον Αη Στράτη αφανίζουν την αυτοφυή βλάστηση κάθε άνοιξη από το 2009 στερώντας την βόσκηση από τους κτηνοτρόφους του νησιού και αυξάνονται τόσο που εμποδίζουν τους περίπου 200 κατοίκους του νησιού να κυκλοφορήσουν έξω από τα σπίτια τους. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες καταπολέμησης δεν ήταν αποτελεσματικές. Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες επιστήμονες περιέγραψαν τις δυνατότητες και τα μέσα που υπάρχουν για την εφαρμογή μέτρων βιολογικής καταπολέμησης από την επόμενη χρονιά με την εμφάνιση των πρώτων σταδίων μετά την εκκόλαψη των υπόγειων ωοτοκιών του 2016.

-Διαφήμιση-
Delegate

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε:

Α) να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία έκτακτης έγκρισης των μέσων βιολογικής αντιμετώπισης για τον Άη Στράτη

Β) να καταθέσουν οι επιστήμονες εντομολόγοι σχέδιο δράσης, ώστε να μπορούν να γίνουν εφαρμογές των μέσων βιολογικής καταπολέμησης από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με ερευνητικά Ιδρύματα ενός Κέντρου Άμεσης Επέμβασης που θα αναλαμβάνει να διαχειρίζεται ανάλογες έκτακτες καταστάσεις στη Χώρα.