Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής: Τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση ασθενειών

texniti noimosini agelades

Την έγκαιρη ανίχνευση, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, της «χωλότητας», της απόκλισης δηλαδή από τη φυσιολογική βάδιση, στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, η οποία προκαλείται από αλλοιώσεις, ελαττώματα, νοσήματα και τραυματισμούς, στο άκρο ή στο υπόλοιπο σώμα, κατάφερε να πραγματοποιήσει μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Osaka στην Ιαπωνία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αν δεν θεραπευτούν οι τραυματισμοί και οι ασθένειες των οπλών, θα οδηγήσουν στη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η έγκαιρη ανίχνευσή της είναι πολύ σημαντική. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αν και έχουν γίνει μελέτες για την ανίχνευση της ασθένειας, αυτές δεν είναι αποτελεσματικές.

Με τη χρήση κάμερας και τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα αναλύει τις εικόνες του βήματος των αγελάδων (μοτίβο κίνησης των άκρων κατά τη διάρκεια της μετακίνησης) για να ανιχνεύσει με ακρίβεια 99% την ασθένεια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το σύστημα, επίσης, καταγράφει το περπάτημα των υγιών αγελάδων σε σύγκριση με εκείνες που νοσούν, ώστε έπειτα να δημιουργηθεί μια λίστα με τα σημάδια της ασθένειας. Ο επικεφαλής της έρευνας, Yagi Yasushi, πιστεύει ότι αυτός ο τύπος ανάλυσης θα βοηθήσει τους αγρότες να ανιχνεύσουν τις ασθένειες νωρίτερα.

Οι ερευνητές τονίζουν πως ο κτηνοτροφικός τομέας μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στη χρήση συστημάτων και μηχανημάτων που θα βελτιώσουν την ευζωία των ζώων, αλλά και την ποιότητα της παραγωγής.