Αγελαδινό γάλα: Συμβόλαια με τον μήνα και μειωμένες τιμές

Η πατέντα της Όλυμπος και η αναδίπλωση από τη ΔΕΛΤΑ, που κάνει λόγο για παρέμβαση, αλλά... στο μέλλον

Συμβόλαια με τον μήνα και μειωμένες τιμές

Τον δικό τους Γολγοθά, δίχως να βλέπουν… Ανάσταση στον ορίζοντα, συνεχίζουν να βιώνουν οι αγελαδοτρόφοι, καθώς κάθε εβδομάδα που περνά οι πιέσεις από τους εγχώριους «γαλατάδες», ώστε να υποχωρήσουν –κι άλλο– οι τιμές εισκόμισης του προϊόντος τους, κλιμακώνονται.

Η χείρα βοηθείας που περίμενε η αγορά από τη ΔΕΛΤΑ δεν ήλθε ποτέ, καθώς το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου παίκτη του κλάδου να εντάξει στο δυναμικό του παραγωγούς, με τους οποίους έφτασε ένα βήμα πριν από τη ρήξη –λόγω της νέας τιμολογιακής της πολιτικής– η Όλυμπος, αποδείχτηκε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, περισσότερο φιλολογικό παρά ουσιαστικό.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος των αδελφών Σαράντη δείχνει αποφασισμένος να «χοντρύνει» κι άλλο το παιχνίδι, προωθώντας νέες μειώσεις τιμών, τις οποίες μάλιστα επιχειρεί να κατοχυρώσει με… μηνιαία συμβόλαια που έχουν τον χαρακτήρα τελεσίγραφου για τους αγελαδοτρόφους. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η επιχείρηση παραμένει αμετακίνητη από την τιμολογιακή πολιτική «δύο ταχυτήτων», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες, απορροφώντας για τον μήνα Απρίλιο το 70% της παραγωγής τους έναντι 37 λεπτών το κιλό και το υπόλοιπο 30% έναντι 25 λεπτών το κιλό (μέση τιμή 33 λεπτά το κιλό).

Πρόσφατα, δε, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι για τον μήνα Μάιο οι τιμές αυτές «ψαλιδίζονται» κατά επιπλέον 1 λεπτό, δηλαδή στα 36 λεπτά το κιλό για το 70% του εισκομιζόμενου γάλακτος, και στα 24 λεπτά το κιλό για το υπόλοιπο 30% (μέση τιμή 32 λεπτά το κιλό). Μάλιστα, πήραν στα χέρια τους σχετικό έγγραφο, το οποίο καλούνται να υπογράψουν, δηλώνοντας ότι αποδέχονται τις περαιτέρω μειωμένες τιμές, ειδάλλως από την 1η του επόμενου μήνα παύει η συνεργασία τους με τη βιομηχανία.

Αποχωρεί από την 1η Ιουνίου η ΦΑΓΕ

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε έντονη φημολογία στην αγορά για νέο κύμα περικοπών στις τιμές και από άλλες γαλακτοβιομηχανίες, η οποία, πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε επιβεβαιωθεί. Έτσι, η ΔΕΛΤΑ συνεχίζει να προσφέρει τιμές κοντά στα 40 λεπτά το κιλό, η Κρι-Κρι και η ΜΕΒΓΑΛ κινούνται ακόμα και πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό (στην περίπτωση της δεύτερης, όμως, με τα γνωστά προβλήματα καθυστερήσεων στην εξόφληση), ενώ συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, όπως η ΕΒΟΛ και η ΣΕΡΓΑΛ, πληρώνουν ακόμα καλύτερα (άνω των 41 λεπτών το κιλό).

Στην περιοχή των 40 λεπτών το κιλό κινείται και η ΦΑΓΕ, η οποία, ωστόσο, από 1ης Ιουνίου διακόπτει οριστικά τη λειτουργία της μονάδας της στο Αμύνταιο (σ.σ. ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή), αφήνοντας «ορφανές» ποσότητες της τάξης των 80 τόνων αγελαδινού, που σήμερα απορροφά ημερησίως.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η μέση τιμή στην αγορά σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 38-39 λεπτών το κιλό. Το νούμερο αυτό αγγίζει το όριο της βιωσιμότητας των παραγωγών, το οποίο, τουλάχιστον για τις μεγάλες οργανωμένες αγελαδοτροφικές μονάδες, βρίσκεται στα 37 λεπτά το κιλό.

Μια κόντρα που πάει χρόνια πίσω

Εν τω μεταξύ, άνθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός της παρέμβασης προς όφελος των αγελαδοτρόφων, που είχε προναγγείλει η ΔΕΛΤΑ. Πληροφορίες, που πρώτο είχε μεταδώσει το ypaithros.gr, ήθελαν τη θυγατρική του ομίλου Vivartia έτοιμη να κινηθεί, ώστε να προσφέρει «στέγη» σε παραγωγούς που επιθυμούσαν να αποχωρήσουν από την Όλυμπος, όντας δυσαρεστημένοι από την τιμολογιακή πολιτική της τελευταίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΥΧ», πράγματι στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας βρέθηκαν, λίγο πριν από το Πάσχα, στις εγκαταστάσεις ορισμένων εκ των παραγωγών, προκειμένου, όπως είπαν, να τους βολιδοσκοπήσουν για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν προχώρησε, καθώς το νέο ραντεβού στο οποίο παρέπεμψαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΛΤΑ δεν έγινε ποτέ.

«Σε τυχαία συνάντηση που είχαμε με τη διευθύντρια της τοπικής ζώνης γάλακτος, λίγες μέρες αργότερα, μας διαμηνύθηκε ότι τελικά δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ότι η απόφαση που ελήφθη από τα κεντρικά είναι η βιομηχανία να προχωρήσει, τουλάχιστον για την ώρα, με τις υφιστάμενες εισκομιζόμενες ποσότητες», λέει στην «ΥΧ» αγελαδοτρόφος που συμμετείχε στις συζητήσεις, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει την απορία του για την αναδίπλωση της βιομηχανίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η προαναγγελία της πρωτοβουλίας της ΔΕΛΤΑ ήλθε μόνο λίγες μέρες μετά την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε στην αγορά περί πρόθεσής της να κλείσει όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος, πλην αυτού που διατηρεί στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου (δηλαδή, να βάλει λουκέτο στις μονάδες στον Ταύρο, στο Πλατύ Ημαθείας, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και στη Βίγλα Ολύμπου). Οι σχετικές διαρροές –που αποδίδονται σε στελέχη της ίδιας της ΔΕΛΤΑ– έκαναν την εμφάνισή τους την προηγούμενη εβδομάδα και συνοδεύονταν από επισημάνσεις για την «τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γάλακτος», αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και καταγγελίες για «αθρόες εισαγωγές γάλακτος», οι οποίες «φωτογράφιζαν» τον ισχυρότερο ανταγωνιστή της, δηλαδή την Όλυμπος του ομίλου Σαράντη.

Οι δύο βιομηχανίες βρέθηκαν σε αντίπαλα μετερίζια το 2014, όταν έγινε από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά η πρώτη προσπάθεια να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία οι προβλέψεις της «εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ». Ο όμιλος της Vivartia είχε τότε ταχθεί αναφανδόν κατά της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, ενώ τα αδέλφια Σαράντη υποστήριζαν –και εξακολουθούν να υποστηρίζουν– την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος, ώστε η διάρκεια να ορίζεται με ευθύνη της εκάστοτε εταιρείας. Το επόμενο «επεισόδιο» περιελάμβανε διαρροές περί πρότασης εξαγοράς της ΔΕΛΤΑ από την ΤΥΡΑΣ, πληροφορία την οποία διέψευσε οργισμένα η πρώτη, κάνοντας λόγο για «μυθιστόρημα».

Γιάννης Τσατσάκης