Αγώνας δρόμου για τη φέτα λίγο πριν τη συμφωνία με την Ν. Αφρική

Έτοιμες να θυσιάσουν το ελληνικό προϊόν Ιταλία και Γαλλία υπέρ του βοδινού και των τυροκομικών

Του Γιάννη Τσατσάκη

Να σώσει… οτιδήποτε μπορεί να σωθεί από την υπόθεση της φέτας που βάλλεται από τις κυοφορούμενες συμφωνίες με Ν. Αφρική και ΗΠΑ (SADC και TTIP αντίστοιχα) επιχειρεί η κυβέρνηση, πυκνώνοντας το τελευταίο διάστημα τις επαφές της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η «ΥΧ» κινητοποίησαν εκ νέου τον μηχανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο τις τελευταίες ώρες εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το τελικό κείμενο της SADC (σ.σ. πρόκειται να υπογραφεί στο περιθώριο της Διάσκεψης Γεωργίας μεταξύ ΕΕ και Ν. Αφρικής το τριήμερο 6-8 Ιουνίου στην Ολλανδία) θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Ελλάδας. Στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε δύο συναντήσεις με τον επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν και το επιτελείο του, στους οποίους διαμηνύθηκε ότι η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε την 1η Απριλίου 2016 η Αθήνα –και την οποία παρουσίασε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ»– αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, εντείνεται και το διπλωματικό παρασκήνιο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο καθώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Παρίσι και Ρώμη φαίνονται διατεθειμένα να αποδεχθούν ένα «χαλαρότερο» πλαίσιο για τη φέτα, αρκεί να διασφαλιστούν τα προϊόντα του δικού τους άμεσου ενδιαφέροντος, κατά κύριο λόγο το βοδινό (για τη Γαλλία) και τα τυροκομικά (τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ιταλία, π.χ. ροκφόρ, παρμεζάνα κ.λπ.).

Σε αποκλειστική δήλωσή του στην «ΥΧ», ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, υπογραμμίζει ότι η χώρα μας διεκδικεί μια συμφωνία «στην κατεύθυνση αυτής με το Βιετνάμ, η οποία είναι σαφώς σε πιο θετική κατεύθυνση από αυτή με τον Καναδά αλλά και τη Νότια Αφρική», αφήνει αιχμές για τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι, τουλάχιστον για την περίπτωση των Νοτιοαφρικανικών Χωρών, «ανοίγεται χαραμάδα αισιοδοξίας».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Ύπαιθρο Χώρα που κυκλοφορεί