Αγωνία αξιοποίησης του νέου ΠΑΑ λόγω έλλειψης αδειοδοτήσεων

Εξοικονόμηση νερού, κοστοβόρα λειτουργία

Αγωνία αξιοποίησης του νέου ΠΑΑ λόγω έλλειψης αδειοδοτήσεων

«Ο ΤΟΕΒ Κάτω Νευροκοπίου λειτουργεί ένα αρδευτικό έργο που χαρακτηρίζεται ‘‘πρότυπο’’ ως το πρώτο που λειτούργησε πανελλαδικά μ’ αυτόν τον τρόπο», περιγράφει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών του δήμου, Θοδωρής Ιφόγλου (φωτό). «Λειτουργεί μέσω ενός κλειστού δικτύου, που έχει ελεγχόμενη πίεση και επιτρέπει στους παραγωγούς να έχουν άμεση πρόσβαση στο αρδεύσιμο νερό, από μία βάνα που βρίσκεται μέσα ή κοντά στο χωράφι τους και χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος κόπος με αντλητικές μηχανές ποτίζουν πολύ άνετα».

Για τον κ. Ιφόγλου παρόμοιοι τρόποι άρδευσης θα έπρεπε να εφαρμόζονται στην Ελλάδα ως χώρα του Νότου που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειψυδρίας, με προοπτική να αυξηθούν. «Το σύστημα δημιουργεί εξοικονόμηση νερού και διευκολύνει τους παραγωγούς. Διαρκές μέλημα του συλλόγου μας είναι η συνέχιση λειτουργίας του έργου στο διηνεκές, γι’ αυτό μάς ενδιαφέρει η συντήρησή του. Λείπουν, βέβαια, κάποιοι πόροι από την πλευρά του κεντρικού κράτους και υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση, γιατί απουσίαζαν οι σχετικές αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία του έργου. Με τον ‘‘Καλλικράτη’’ μεταφέρθηκε η ευθύνη διαχείρισης όλων των ΤΟΕΒ της χώρας στους δήμους από 1/1/2011.

Ζητείται, επομένως, από έναν μικρό δήμο να προχωρήσει στις σχετικές αδειοδοτήσεις, ενώ δεν μπόρεσε να το κάνει το κράτος. Επίσης, μας προβληματίζει το ενδεχόμενο να μην μπορέσει ο ΤΟΕΒ ν’ αξιοποιήσει πόρους από το νέο ΠΑΑ 2014-2020 λόγω έλλειψης των αδειοδοτήσεων. Ο ΤΟΕΒ είναι ιδιαίτερα κοστοβόρος στην κατανάλωση ρεύματος για την άντληση του ύδατος. Για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να οδηγηθούμε στις εναλλακτικές μορφές ενέργειες, με τη δημιουργία αιολικού πάρκου ή πάρκου με φωτοβολταϊκά, ώστε να το εκμεταλλευτεί ο ΤΟΕΒ και να μειώσει το κόστος άντλησης νερού. Το μηνιαίο κόστος λειτουργίας του είναι 150.000 ευρώ λόγω υψηλού κόστους στον λογαριασμό της ΔΕΗ».

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Καστίδης, εξηγεί ότι «το έργο συγκεντρώνει τα νερά των βουνών μέσω ενός φράγματος και δίνει ζωή και πνοή σε όλο τον κάμπο της Δράμας, γιατί το λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου θεωρείται λεκάνη απορροής για τον υπόλοιπο νομό. Επομένως, μαζεύοντας τα νερά σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, δεν ενοχλούμε με γεωτρήσεις τη λεκάνη απορροής, με συνέπεια να έχει ο κάμπος επάρκεια σε νερό».

  • Μαρία Αμπατζή