Να ενταχθούν αγρότες – κτηνοτρόφοι στη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ζήτησαν Αρβανιτίδης – Παπαδόπουλος – Μπουκώρος

Να ενταχθούν αγρότες - κτηνοτρόφοι στη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ζήτησαν Αρβανιτίδης - Παπαδόπουλος - Μπουκώρος

Υπέρ της ένταξης αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και εγγυητών, που βρέθηκαν σε δεινή θέση κατά την κρίση, στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τάχθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης ενώ και άλλοι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Αρβανιτίδης, υιοθέτησε την άποψη του ΣΕΚ, για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα κόκκινα δάνεια και των παραγωγών. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να δοθεί πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε έντιμους επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους αλιείς αλλά και επιχειρηματίες, που επλήγησαν από την κρίση υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση δεν θα χρειαστεί να επικυρώνεται στα Πολυμελή Πρωτοδικεία, διότι θα «βουλιάξουν» λόγω όγκου υποθέσεων και θα χρειαστεί πάνω από 6 χρόνια να βρεθεί άκρη.

“Να βοηθήσουμε το αγροτικό κομμάτι”, ζήτησε στη συνέχεια και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι αρκετά δάνεια πάρθηκαν από χοιροτρόφους, αγελαδοτρόφους κ.ά. με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις και να βοηθηθούν οι παραγωγοί. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, που μίλησε νωρίτερα ως εισηγήτρια, κάνοντας λόγο για «κληρονομικό δικαίωμα».

Το νομοσχέδιο απαιτεί δεκάδες δικαιολογητικά και θα φτιάξουμε νέο χαρτοβασίλειο, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βάζει το «κάρο μπροστά από το άλογο» κι ότι πρέπει να ενταχθούν και οι αγρότες. Xαρακτήρισε το νομοσχέδιο άτολμο και βαλκανικό.

Νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη ως τομεάρχης Ανάπτυξης και εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε πως μόνο οι τράπεζες διαθέτουν μηχανισμό ελέγχου βιωσιμότητας επιχειρήσεων και ότι χωρίς αυτές δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα δάνεια. Επέμεινε πως η πλατφόρμα δεν θα μπορεί να είναι έτοιμη μέσα σε τρεις μήνες και να λειτουργήσει. Ζήτησε να μην ισχύσει ο όρος για τις τρεις χρήσεις μιας εταιρίας – εκ των οποίων η μία πρέπει να είναι κερδοφόρα – για να μπορεί να ενταχθεί μια επιχείρηση στην ευνοϊκή ρύθμιση αλλά οι προϋποθέσεις να αφορούν 5 ή 7 χρήσεις και μια κερδοφόρα και ταυτόχρονα κριτήρια βιωσιμότητας.

Η ίδια ζήτησε η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση για αληθινό εξωδικαστικό συμβιβασμό, τουλάχιστον για τις μικρές εταιρίες 20.000-50.000 ευρώ, ώστε να μη χρειάζεται να συνωστίζονται υποθέσεις στα Πρωτοδικεία και κάλεσε τον υπουργό αν δεν είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα εισάγονται οι επιχειρήσεις, σε τρεις μήνες, όπως έχει πει, να της ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια, έκανε λόγο ο εισηγητής Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, επεσήμανε πως σκοπός είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες και κοστίζουν και σημείωσε πως μέσα σε μια νύχτα θα αλλάξουν χέρια οι επιχειρήσεις. Υποστήριξε πως το μέτρο αυτό, θα έχει την ίδια τύχη με αυτό των 100 δόσεων. Εξήγησε πως βάσει αυτού εντάχθηκαν επιχειρήσεις για ρυθμίσεις χρεών (π.χ. χρέη προς το ΤΕΒΕ) και σήμερα έχουν φύγει πάνω από 70 χιλιάδες μικρομεσαίοι από τη ρύθμιση, γιατί δεν μπορούσαν να πληρώνουν και τις παλαιότερες και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ταυτόχρονα.

Κατά της γραφειοκρατίας τάχθηκε και ο Μάριος Γεωργιάδης εκ της Ένωσης Κεντρώων ενώ το γεγονός ότι θα χρειαστεί να εξετάζονται 68 αιτήσεις την ημέρα στα Πρωτοδικεία, αν δεν αλλάξει κάτι στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα κόκκινα δάνεια, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Επόμενη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ορίστηκε στις 19 Απριλίου 2017.