Αγροτικές φυλακές για επανένταξη κρατουμένων θέλει η κυβέρνηση

Γεωπόνοι, που ήταν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πλέον μπαίνουν στην παραγωγή

agrotikes-filakes-geoponoi-epanentaxi

Στρατηγικό σχέδιο για την αλλαγή της φυσιογνωμίας των φυλακών και κυρίως την κατάρτιση και επανένταξη των κρατουμένων, ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία και να μειωθεί η παραβατικότητα, εξετάζει η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αυτό περιλαμβάνει ρυθμίσεις για Αγροτικές Φυλακές.

Όπως εξήγησε, πρώτος και κύριος στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών –διότι τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση ήταν απογοητευτική–, η βελτίωση των συνθηκών ζωής, η κατάρτιση και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η φοίτηση σε πανεπιστημιακές δομές, με στόχο, και μέσω συνεταιριστικών σχημάτων κοινωνικής οικονομίας, την επανένταξη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ύπαιθρος Χώρα», γεωπόνοι, που υπηρετούσαν ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ξαναπιάνουν στα χέρια τους βιβλία και τσαπιά, αξιοποιώντας έτσι τις γνώσεις τους, που έμεναν αναξιοποίητες στον θεσμό των αγροτικών φυλακών. Οι ανάγκες για γεωπόνους είναι αρκετές, όμως η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας δεν επιτρέπει, προς το παρόν, νέες προσλήψεις. Ωστόσο, το ξεκίνημα γίνεται από πέντε ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν και την ανάλογη εκπαίδευση, ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων. Ήδη, οι πρώτες προσπάθειες με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, ο κ. Κοντονής σημείωσε πως η αποσυμφόρηση των φυλακών σε πρώτη φάση ήταν αναγκαία, γιατί μονίμως η χώρα μας απειλούταν με πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Εξήγησε πως σήμερα λειτουργούν σχολεία σε πάρα πολλές φυλακές και, πλέον, από τις πρώτες ενέργειες είναι η επαγγελματική κατάρτιση. Τόνισε ότι η χώρα μας έχει επαινεθεί για τη λειτουργία του Κέντρου Απεξάρτησης στη φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης. Αναμένεται, δε, να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές με την ψήφιση νέου ποινικού κώδικα. Προτεραιότητα, πάντως, παραμένει όχι απλά η τιμωρία του κρατούμενου, αλλά η επανένταξή του στην κοινωνία, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να ξαναγίνει παραβάτης και να σταματήσει και η οικογένειά του να σηκώνει βάρος.

Έτσι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, επιχειρείται πλέον να υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία, όχι μόνο με τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αλλά και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση φοιτητών και σπουδαστών κρατουμένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, ανάμεσα στις ειδικότητες που διδάσκονται εντός είναι η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική στα Τρίκαλα, ως προς τη μαζική εστίαση, η λειτουργία τυροκομείου και η καλλιέργεια οπωροκηπευτικών στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, η παρασκευή άρτου στον Κορυδαλλό κ.ά.

Το μοντέλο, που υπάρχει η άποψη να ακολουθηθεί, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Ευτύχη Φυτράκη, και την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Σωφρονιστικό, Γιώτα Κοζομπόλη, είναι να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα, έχοντας ως στόχο την ημιελεύθερη διαβίωση, για όσους έχουν δικαστεί για αδικήματα, που δεν επισείουν βαριές ποινές.

Εξετάζονται διάφορα σενάρια, διότι το μοντέλο των αγροτικών φυλακών, όπως ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, ακολουθούσε και τις ανάγκες και τις δομές μιας άλλης εποχής, όταν η χώρα μας ήταν αγροτική, ενώ τώρα υπάρχουν κρατούμενοι που δεν έχουν μεγάλη επαφή με τον αγροτικό χώρο.