Ποιες αγροτικές τεχνολογίες συγκεντρώνουν τις περισσότερες επενδύσεις

texnologia-agrodiatrofi

Η ανάγκη για καινοτομία και νέες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το κενό που υπάρχει μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση σε νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες του κλάδου να «διαταράξουν» το τοπίο της αγροδιατροφής. Να δημιουργήσουν αποτελεσματικά εργαλεία που θα αλλάξουν τις συνήθειες και τις πρακτικές κάθε αγρότη και θα αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως το κόστος παραγωγής, η βιωσιμότητα του τομέα, η επάρκεια τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Παρά την αναγκαία χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, ο αγροτικός τομέας είναι ο λιγότερο ψηφιοποιημένος σε σύγκριση με άλλους κλάδους και βιομηχανίες. Η πρόσφατη έκθεση του «AgFunder» καταγράφει τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2017, τα είδη των τεχνολογιών που προσέλκυσαν τις περισσότερες από αυτές, καθώς και τις χώρες που πρωτοστατούν στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.

Χρηματοδότηση

Το 2017, η χρηματοδότηση των τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα αυξήθηκε κατά 29% σε ετήσια βάση, γεγονός που συμβαδίζει με τις παγκόσμιες τάσεις. Οι επενδύσεις στην τεχνολογία στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν ανακάμψει από τη μείωση που σημειώθηκε το 2016, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα 1, στο οποίο παρουσιάζονται οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα της τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα από το 2012 μέχρι το 2017.

agrotikes-texnologies-infographic-minΣτον όρο τεχνολογία, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνονται τεχνολογίες που αφορούν όλο το φάσμα της αγροδιατροφής, από τα συστήματα ευφυούς γεωργίας στο χωράφι μέχρι τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Συστήματα στην πρωτογενή παραγωγή

Οι επενδύσεις που σχετίζονται με τα συστήματα τεχνολογίας, που αφορούν αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, κατάφεραν το 2017 να συγκεντρώσουν επενδύσεις της τάξεως των 4,2 δισ. δολαρίων, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα 2. Στο διάγραμμα παρουσιάζονται οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2012 μέχρι και το 2017. Όπως παρατηρείται, από το 2014 μέχρι και το 2017, η τάση στα τεχνολογικά συστήματα του πρωτογενούς τομέα είναι αυξητική.

agrotikes-texnologies-infographic2-minΚατηγορίες και επενδύσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάστηκε αύξηση σε τέσσερις κατηγορίες τεχνολογιών στο χωράφι: Η πρώτη είναι η κατηγορία της βιοενέργειας και των βιοϋλικών (500%). Η δεύτερη κατηγορία στην οποία παρουσιάστηκε αύξηση είναι αυτή των νέων γεωργικών συστημάτων (243%), τα οποία σχετίζονται με τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων, καθώς και νέων προϊόντων εισροών. Τρίτη στη σειρά έρχεται η κατηγορία του διαδικτύου των πραγμάτων και των δεδομένων (37%), ενώ η τέταρτη απευθύνεται στα συστήματα ευφυούς γεωργίας, όπως οι αισθητήρες στο χωράφι και τα δορυφορικά δεδομένα (16%).

Οι χώρες που πρωτοστατούν

Σύμφωνα με τη έκθεση, 59 χώρες παγκοσμίως διαθέτουν νεοφυείς επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδότηση για τη δημιουργία καινοτόμων συστημάτων για τον αγροδιατροφικό τομέα. Η χρηματοδότηση αυτή πραγματοποιήθηκε είτε από κόμβους καινοτομίας είτε από δημόσιους φορείς και προγράμματα.

Η Αμερική παραμένει η πρώτη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Ιρλανδία και το Ισραήλ που έχουν αρχίσει να εδραιώνουν τη θέση τους στον τομέα της τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Παρά την αυξητική τάση που παρουσιάζεται στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων παγκοσμίως, ο αγροδιατροφικός τομέας παραμένει ο λιγότερο ψηφιοποιημένος, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή. Το οξύμωρο αυτό σχήμα αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να καλυφθούν για να μπορέσει ο αγροδιατροφικός τομέας να καλύψει τα κενά του.