Σε αγροτική οικονομία και παραγωγικούς κλάδους πέφτει το βάρος των νέων τραπεζικών χορηγήσεων

Στόχος τα 20 δισ. ευρώ δάνεια ετησίως μέχρι το 2019

farmer-atenizei

Σχέδιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, και δη εκείνων των παραγωγικών τομέων που μπορούν να «κομίσουν» προστιθέμενη αξία και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αρχίζουν σταδιακά να ενεργοποιούν οι τράπεζες, βάζοντας σε πρώτο πλάνο κλάδους όπως η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές, αλλά και οι έχοντες εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η στρατηγική αυτή, που βεβαίως θέτει ως βασική προϋπόθεση την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, ώστε να απελευθερωθούν διαθέσιμοι πόροι, υλοποιείται με τις… ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην τελευταία έκθεσή της περί Νομισματικής Πολιτικής 2016-2017, συνιστά ένα «επενδυτικό σοκ» 6,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ονομαστικού ΑΕΠ, με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις, ώστε να αποφευχθούν χρόνιες και διαρθρωτικές επιπτώσεις στο δυνητικό προϊόν λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και να επανέλθει η ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα (2008). Σημειώνει, δε, ότι, για να πραγματοποιηθεί αυτό, απαιτείται μια εξαετία, τονίζοντας ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι αυτές που μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στην αύξηση της απασχόλησης.

Οι αγρότες και η ελληνική γη αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι είναι και η κύρια πηγή τροφοδότησης με πρώτες ύλες της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και καπνού. Ο αγροδιατροφικός τομέας, ο οποίος αναδεικνύεται ένας από τους πιο ανθεκτικούς κλάδους στη διάρκεια της κρίσης, βαραίνει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς η συμμετοχή του υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ28.

Οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εντοπίσει το πρόβλημα ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων και θέτουν ως στόχο την αύξηση, αλλά με αυστηρά κριτήρια, των χρηματοδοτήσεων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, βάζοντας τον πήχη στα 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση των χορηγήσεων στα 10 δισ. ευρώ φέτος, στα 14 δισ. ευρώ το 2018 και στα 18-20 δισ. ευρώ το 2019.

Οι διοικήσεις των τραπεζών, στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις, έκαναν λόγο για αντιστροφή της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης και επαναφορά μετά από οκτώ χρόνια σε θετικούς ρυθμούς, αρχής γενομένης από το 2018. Η στροφή αυτή επιβεβαιώνεται και από την ΤτΕ, καθώς στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική επισημαίνεται ότι η «πιστωτική συστολή» φαίνεται «να φτάνει στο τέλος της» ως προς την τραπεζική χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Κλειδί η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Τραπεζικοί κύκλοι διευκρινίζουν στην «ΥΧ» ότι «όσο καλύτερα αποτελέσματα σημειωθούν στη μείωση των κόκκινων δανείων τόσο μεγαλύτερο θα είναι το άνοιγμα της στρόφιγγας των χορηγήσεων», ενώ παράλληλα θέτουν ως προϋπόθεση και τη μείωση της ακριβής ρευστότητας, που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από τον ELA.

Το βάρος θα δοθεί κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια. Κι εδώ θα πρωτοστατήσουν οι πιο παραγωγικοί τομείς: τουρισμός, ενέργεια, υποδομές, αγροτική οικονομία και επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι πλέον ελπιδοφόροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και επιχειρήσεις με ιδιαίτερη δυναμική.

Τα σχέδια της Πειραιώς και της Alpha Bank

Σύμφωνα με το νέο στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς, την Agenda 2020, την οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος, Γεώργιος Χατζηνικολάου, και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, κάθε χρόνο θα αυξάνονται οι χρηματοδοτήσεις και από τα 2 δισ. ευρώ, που ήταν το 2016, θα ανέλθουν σταδιακά στα 5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020. Το στίγμα της πολιτικής της τράπεζας έδωσε πρόσφατα ο κ. Μεγάλου σε εκδήλωση στην Κρήτη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βαθύ διαρθρωτικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, με άξονες την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις επενδύσεις σε υποδομές, σε νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού».

Την ανάγκη απεμπλοκής των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και επενδύσεων ως κομβική για την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης έθεσε και ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χρειάζεται αύξηση των επενδυτικών δαπανών άνω του 10% ετησίως, ώστε να επιτευχθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Η Alpha Bank, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Δημήτριος Μαντζούνης θα στηρίξει επενδυτικά σχέδια με προοπτική και εξαγωγικό προσανατολισμό, με στόχο οι χρηματοδοτήσεις την περίοδο 2017-2019 να ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ, εστιάζοντας σε επιχειρήσεις στον τουρισμό, στην ενέργεια και στις υποδομές.