Η αγροτική χρηματοδότηση στη μετά Omnibus εποχή

Αναγκαίες η καινοτομία, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών. Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Κομισιόν

Οι θέσεις της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ

Τα θετικά αποτελέσματα από τις αλλαγές που θα επιφέρει ο Κανονισμός Omnibusόταν τεθεί σε ισχύ– σε τέσσερις βασικούς άξονες της τρέχουσας ΚΑΠ υπογραμμίζει η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής της Κομισιόν, την ώρα που ειδικοί του τομέα σημειώνουν πως οι αλλαγές αυτές και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δημιουργηθούν είναι αναγκαίο να συνοδεύονται από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους τους αγρότες. Στόχος, όπως εξηγούν, είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να γίνουν αφενός καλύτεροι διαχειριστές της δικής τους επιχείρησης και αφετέρου περισσότερο αποτελεσματικοί, όταν θα αξιοποιούν τα εργαλεία αυτά.

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που φέρνει ο νέος Κανονισμός στους Ευρωπαίους αγρότες, είναι, σύμφωνα πάντα με τα εμπλεκόμενα μέλη, οι συμβάσεις ασφάλισης για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και τους οικονομικούς κινδύνους. Ωστόσο, χωρίς καινοτομία, διαφάνεια και διά βίου κατάρτιση δεν θα έχει και την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Συμφωνία ανάμεσα στην Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση Οmnibus – γεωργικά θέματα επιτεύχθηκε στις 16/10, φέρνοντας καλά νέα για την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς εγκρίθηκε ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια.

Άνοιξε συζητήσεις

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 20-21 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Διατροφικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, ο Γάλλος ευρωβουλευτής, Μισέλ Ντατέν, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την πρόταση Οmnibus, τόνισε πως, καθώς οι εκμεταλλεύσεις δεν είναι ίδιες, οι συμβάσεις ασφάλισης θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε κάθε χώρα χωριστά. Μάλιστα, αναφερόμενος στην αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, σημείωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επαναφέρουν προς συζήτηση το θέμα, με επίκεντρο τη σύνδεση της φορολογίας με την ασφάλιση, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Όπως πάντως συμφωνήθηκε, η στήριξη των ασφαλιστικών συμβάσεων θα διατίθεται όταν καταστρέφεται περισσότερο από το 20% της μέσης ετήσιας παραγωγής ενός προϊόντος.

Από την πλευρά του, ο Χούγια Ρουίπο, διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Αγροτών και Ιδιοκτητών Δασών της Φινλανδίας, σημείωσε πως αν και οι άμεσες πληρωμές αποτελούν τη βάση του γεωργικού εισοδήματος, οι αρμόδιοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι, ελλείψει επιδοτήσεων, οι αγρότες θα αναγκάζονται να παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο και να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί, γεγονός που θα αποφέρει τεράστια οφέλη σε ολόκληρο τον γεωργικό τομέα.

Ο Γάλλος, όμως, ευρωβουλευτής απάντησε πως τα συστήματα ασφάλισης δεν μπορούν να αποτελούν τη μόνη λύση στην απουσία καινοτομίας από την πλευρά της αγροτικής κοινότητας και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί ένας συνδυασμός εργαλείων, καθώς και να διατηρηθεί η δημόσια υποστήριξη.

Η θέση της Κομισιόν

Η Κομισιόν, πάντως, εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι «απλουστευμένοι κανόνες, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Omnibus και αφορούν τις άμεσες πληρωμές, την αγροτική ανάπτυξη, την κοινή οργάνωση της αγοράς και την οριζόντια ρύθμιση, θα ωφελήσουν τους αγρότες με διάφορους τρόπους».